вгору

Порядок внесення розмінної монети в РРО та/або в ПРРО

18.10.2021

Нагадаємо нашим читачам, що Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління Нацбанку від 29.12.2017 року № 148 (далі – Положення № 148), встановлені вимоги до організації готівкових розрахунків.

Відповідно до п. 22 розд. ІІ Положення № 148 суб’єкти господарювання зобов’язані, зокрема, забезпечувати наявність у касі банкнот і монет для видачі здачі за винятком тих номіналів монет (банкнот), карбування та випуск в обіг/додатковий випуск в обіг яких припинено Національним банком України.

Згідно з п. 6 розд. III Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547, внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватися через РРО з використанням операцій «службове внесення» та «службова видача», якщо такі внесення чи видача не пов’язані з проведенням розрахункових операцій, зокрема:

- операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту.

Не проводиться через РРО видача готівки, не пов’язана з проведенням розрахунків, якщо така видача здійснюється після виконання Z-звіту до реєстрації першої розрахункової операції та (або) до виконання операції «службове внесення».

Тобто, розмінна монета, отримана з каси підприємства, або яка зберігається на місці проведення розрахунків РРО та/або ПРРО з попереднього дня, має проводитися через РРО та/або ПРРО за допомогою формування чеку «Службове внесення».

Підтвердженням внесення відповідної суми до РРО та/або ПРРО, як розмінної монети, – є фіскальний звітний чек (Z-звіт), у якому відображається інформація про операцію «службове внесення».

Про це повідомили податківці Південного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків.

Нагадаємо, М.Е.Doc пропонує своїм користувачам комплексне рішення для бізнесу Cashalot, яке має низку корисного функціоналу для розвитку Вашого бізнесу.

У ПРРО Cashalot при відкритті зміни відкривається вікно, у якому є можливість здійснити службове внесення (рис. 1).

розмінна монета, РРО, ПРРО, Z-звіт

Рис. 1

Після внесення готівки буде сформовано чек Службове внесення та відправлено на сервер ДПС. Чек буде виведено на екран (рис. 2).

розмінна монета, РРО, ПРРО, Z-звіт

Рис. 2

У Z-звіті відображається інформація про операцію «службове внесення» та «службову видачу» (рис. 3).

розмінна монета, РРО, ПРРО, Z-звіт

Рис. 3

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.