вгору

Постачання майнових прав інтелектуальної власності: чи оподатковувати ПДВ?

Податківці роз’яснили, чи підлягають оподаткуванню ПДВ операції з постачання майнових прав інтелектуальної власності, створення за замовленням та використання об’єктів права інтелектуальної власності, у т. ч. за ліцензійними договорами?

Постачання послуг – будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності. Це зазначено у пп. 14.1.185 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Підпунктом «б» п. 185.1 ПКУ визначено, що об’єктом оподаткування є операції платників податку, зокрема, з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Згідно з пп. «а» п. 186.3 ПКУ місцем надання майнових прав інтелектуальної власності, створення за замовленням та використання об’єктів права інтелектуальної власності, у т. ч. за ліцензійними договорами, а також надання (передача) права на скорочення викидів парникових газів (вуглецевих одиниць), вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання або – у разі відсутності такого місця – місце постійного чи переважного його проживання.

Тобто, операція з постачання платником ПДВ резиденту майнових прав інтелектуальної власності, створення за замовленням та використання об’єктів права інтелектуальної власності, у т. ч. за ліцензійними договорами, є об’єктом оподаткування ПДВ, оскільки місцем постачання таких послуг вважається місце постачання їх на митній території України.

Операція з постачання платником ПДВ нерезиденту майнових прав інтелектуальної власності, створення за замовленням та використання об’єктів права інтелектуальної власності, у т. ч. за ліцензійними договорами, не є об’єктом оподаткування ПДВ, оскільки місцем постачання таких послуг вважається місце постачання їх за межами митної території України.

Про це повідомив Офіс ВПП ДПС.

Про зміни в оподаткуванні ПДВ електронних послуг нерезидентів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.