вгору

Потенційне забруднення ділянки вибухонебезпечними предметами: коли звільнять від плати за землю?

Нагадуємо, Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» від 11.04.2023 р. № 3050-ІХ запроваджені нововведення. Зокрема, не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата) за земельні ділянки, непридатні для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами (п. п. 283.2, 283-1.3, 288.8 Податкового кодексу України). Для таких земельних ділянок підставою для звільнення від оподаткування є Рішення, що приймається на підставі заяви платника податків. 

Тобто, за наявності таких земельних ділянок до органу місцевого самоврядування, військової адміністрації або військово-цивільної адміністрації має бути подана заява платника про потенційне забруднення земельної ділянки вибухонебезпечними предметами. 

Період, протягом якого плата за землю не нараховується – з першого числа місяця, на який припадає дата прийняття Рішення, до останнього числа місяця, на який припадає дата, що настає раніше, або останній день строку, на який надано пільгу зі сплати місцевих податків та/або зборів відповідно до прийнятого Рішення (у т. ч. з урахуванням змін, внесених до такого Рішення), або дата скасування відповідного Рішення, або дата початку обстеження земельної ділянки операторами протимінної діяльності чи визнання земельної ділянки придатною для використання. 

Про це повідомило ГУ ДПС у Волинській області. 

Докладно про те, за які землі не потрібно сплачувати земельний податок та оренду відповідно до Закону № 3050, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.