вгору

Повернення майна з фінлізингу: що з ПДВ?

Нагадуємо нашим читачам, що об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку, зокрема, з передачі об’єкта фінансового лізингу у володіння та користування лізингоодержувачу/ орендарю. Це передбачено пп. «а» п. 185.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Відповідно до п. 188.1 ПКУ база оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку, ПДВ та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками – суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у т. ч. компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

При цьому, база оподаткування операцій з постачання не може бути нижче:

  • для товарів/послуг – ціни придбання таких товарів/послуг;
  • для самостійно виготовлених товарів/послуг – звичайних цін,
  • для необоротних активів – балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів – виходячи із звичайної ціни),

за винятком:

- товарів (послуг), ціни на які підлягають держрегулюванню;

- газу, який постачається для потреб населення;

- електричної енергії, ціна на яку склалася на ринку електричної енергії.

Не є об’єктом оподаткування ПДВ операції повернення майна із схову (відповідального зберігання) його власнику, а також майна, попередньо переданого в концесію або лізинг (оренду) концесієдавцю або лізингодавцю (орендодавцю), крім переданого у фінлізинг (пп. 196.1.2 ПКУ).

Отже, операції з передачі майна у фінлізинг та повернення майна, переданого у фінлізинг, є об’єктом оподаткування ПДВ, база оподаткування яких визначається відповідно до п. 188.1 ПКУ.

При цьому, відповідно до п. 187.6 ПКУ датою виникнення податкових зобов’язань лізингодавця (орендодавця) для операцій з фінлізингу (фінансової оренди) є дата фактичної передачі об’єкта фінлізингу (фінансової оренди) у володіння та користування лізингоодержувачу (орендарю).

Про це повідомило Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.

Про оподаткування ПДВ передачі майна в операційний лізинг та про новий Закон про фінлізинг читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.