вгору

Повернення отриманого у фінансовий лізинг основного засобу: що з ПДВ?

Нагадаємо, що об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з вивезення товарів за межі митної території України. Це передбачено пп. «г» п. 185.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).  

У разі експорту товарів датою виникнення податкових зобов’язань є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку (п. 187.1 ПКУ). 

Операції з вивезення товарів у митному режимі експорту оподатковуються за ставкою, визначеною пп. 195.1.1 ПКУ

Так, пп. 195.1.1 ПКУ встановлено, що за нульовою ставкою оподатковуються, зокрема, операції з вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі експорту. 

Товари вважаються вивезеними за межі митної території України, якщо таке вивезення підтверджене в порядку, визначеному Кабміном, митною декларацією, оформленою відповідно до вимог Митного кодексу України. 

Таким чином, повернення отриманого у фінансовий лізинг ОЗ є його постачанням, а тому операція з вивезення (повернення нерезиденту) ОЗ, що був ввезений на територію України згідно з договором фінансового лізингу, підлягає оподаткування ПДВ за нульовою ставкою.  

Важливою умовою є те, що таке вивезення має бути підтверджене належним чином оформленою вантажною митною декларацією.  

Якщо повернення отриманого у фінансовий лізинг ОЗ розміщено у митному режимі реекспорту, то операція з вивезення (повернення нерезиденту) ОЗ, що був ввезений на територію України згідно з договором фінансового лізингу, звільняється від оподаткування. 

Про це повідомили податківці ДПС у Дніпропетровській області.