вгору

Повідомлення про укладання форвардного, ф'ючерсного контракту

Починаючи з 05.02.2021 р. платники податків мають подавати повідомлення про укладання форвардного, ф’ючерсного контракту або контракту на здійснення операцій з сировинними товарами за новою формою. Відповідні норми затверджені наказом Мінфіну від 31 грудня 2020 р. № 840 (далі – Наказ). Про це йдеться на сайті Уряду.

Цей документ було розроблено на виконання вимог Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16 січня 2020 року № 466-IX.

Даний наказ скасовує дію наказу Мінфіну «Про затвердження форми та Порядку подання Повідомлення про укладання форвардного або ф’ючерсного контракту» від 04 квітня 2018 року № 405.

Дія наказу поширюється на платників податків, які здійснюють контрольовані операції на підставі форвардного, ф’ючерсного контракту або контракту на здійснення операцій з сировинними товарами.

Платник податків повідомляє контролюючий орган про здійснення контрольованої операції на підставі форвардного, ф’ючерсного контракту або контракту на здійснення операцій з сировинними товарами шляхом надання Повідомлення протягом 10-ти робочих днів з дня укладення відповідного контракту.

Зазначимо, що при здійсненні контрольованих операцій із сировинними товарами, направлення платником Повідомлення є підтвердженням того, що узгодження суттєвих умов договору (контракту), зокрема характеристик та ціни товарів, обсягу, умов постачання, оплати та відповідальності, здійснювалося сторонами контрольованої операції на момент укладення такої угоди.

Повідомлення направляється засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Електронна форма Повідомлення у форматі за стандартом на основі специфікації eXtensibleMarkupLanguage (XML) оприлюднюється на офіційному вебпорталі податкового органу.

Зверніть увагу! Форма повідомлення про укладання форвардного, ф’ючерсного контракту (ідентифікатор форми - J0147703) доступна у програмі M.E.Doc у розділі Звітність-Реєстр звітів

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.