вгору

Правила ввезення гумдопомоги зазнають змін

Мінсоцполітики на своєму сайті повідомило, що включення до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги відбувається одночасно із прийнятим Мінсоцполітики рішенням про визнання вантажів гуманітарною допомогою. Це визначено постановою Кабміну “Деякі питання організації ведення автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомогиˮ від 09.10.2020 № 927.

На сьогоднішній день вантажі, які перетинають митний кордон України, визнаються гуманітарною допомогою за декларативним принципом (постанова КМУ “Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стануˮ від 01.03.2022 р. № 174) без рішення про визнання гуманітарною допомогою таких вантажів Мінсоцполітики. 

https://lh4.googleusercontent.com/uglI1ftFy4y1mPDmtSy5wvz8XALPsngH8mZh8e4upKKNxrZCI9n4kx_mRQVwwCuwyVdodWFMTWaC1kaJlxFRcNuCtIfghdzBMf-Iwtun0m704Tff6TY2Ka6fMjGViWxMrZaCAZPpHKJB2oPmwdAKUnc З цієї причини отримувачі таких вантажів не можуть бути включенні до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги

Питання включення організацій до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги за умови декларативного ввезення гуманітарних вантажів потребує додаткового врегулювання.

Мінсоцполітики напрацьовано проекти змін до діючого законодавства, які удосконалять процедуру реєстрації отримувачів гуманітарної допомоги із урахуванням потреб воєнного стану та після його завершення.

Нагадаємо, що Мінсоцполітики є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, надання гуманітарної допомоги. У свої діяльності за даним напрямком керується  Законом України  "Про гуманітарну допомогу". Мінсоцполітики здійснює визнання вантажів, коштів, у тому числі в іноземній валюті, виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою; здійснює контроль за транспортуванням, отриманням, збереженням, охороною, складуванням, розподілом, цільовим використанням, обліком гуманітарної допомоги, підготовкою відповідної статистичної звітності; здійснює в межах повноважень, передбачених законом, контроль за діяльністю Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій; веде Єдиний реєстр отримувачів гуманітарної допомоги.

Більше новин читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.