вгору

Прийнято зміни щодо оптимізації трудових відносин

ВРУ 01.07.2022 р. прийнято Закон про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин (законопроект від 05.04.2022 № 7251).

Про зміни, які планують запровадити цим законопроектом, ми писали раніше.

Водночас звертаємо увагу роботодавців, що як зазначено у зауваженнях Головного юридичного управлінні ВРУ: у допрацьований до другого читання законопроект були внесені зміни до ч. третьої ст. 119 Кодексу законів про працю України (далі – Кодекс), якими виключено положення щодо збереження середнього заробітку за місцем роботи на час призову за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення.

Відповідно цієї гарантії позбавляються і працівники, які під час проходження військової служби отримали поранення (інші ушкодження здоров’я) та перебувають на лікуванні у медичних закладах, а також потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми, на яких поширюються гарантії, передбачені ч. третьою ст. 119 Кодексу.

З метою збереження існуючих гарантій для зазначених категорій працівників в період дії воєнного стану, Головне юридичне управління рекомендувало компенсувати зазначеним працівникам середній заробіток за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, встановленому Кабміном.

Однак тексту прийнятого законопроекту поки що немає, тому докладніше про ці та інші зміни у трудових відносинах повідомимо у наших наступних матеріалах.

Слідкуйте за нашими матеріалами!