вгору

Призначення та виплата матеріального забезпечення застрахованим особам у разі ліквідації підприємства

Матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), цивільно-правового договору та на інших підставах, призначається та надається за основним місцем роботи (діяльності). Це визначено ст. 30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 року № 1105-XIV (далі – Закон № 1105).

Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у т. ч. тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) та за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому постановою КМУ від 26.09.2001 р. №1266 “Про обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням. 

У разі ліквідації (реорганізації) підприємства матеріальне забезпечення за страховими випадками, які настали до їх ліквідації (реорганізації), виплачується застрахованим особам їх правонаступником, а в разі відсутності правонаступника – робочим органом Фонду за місцем здійснення обліку ліквідованого підприємства як страхувальника.

Постановою правління ФССУ від 10.10.2017 року № 54 затверджено Порядок надання матеріального забезпечення за рахунок коштів ФССУ застрахованим особам у разі ліквідації (реорганізації) підприємства, припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця або незалежної професійної діяльності.

Матеріальне забезпечення застрахованим особам (або одержувачам допомоги) виплачуватимуть відділення управлінь виконавчої дирекції Фонду (далі — робочі органи Фонду) за місцем обліку ліквідованого підприємства, установи, організації, припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця або незалежної професійної діяльності як страхувальника на підставі наказу керівника робочого органу Фонду.

У разі якщо підприємство перебуває у стані припинення, про що свідчать дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, то в такому випадку фінансування здійснюється робочим органом ФСС за місцем здійснення обліку такої діяльності у порядку, встановленому правлінням Фонду для отримання матеріального забезпечення за страховими випадками, які настали у застрахованих осіб в період роботи.  

В даному випадку матеріальне забезпечення надається застрахованим особам на загальних підставах відповідно до ст. 34 Закону № 1105, тобто фінансування страхувальників здійснюється робочими органами на підставі заяви-розрахунку.

Слід зазначити, що страхові кошти, зараховані на окремий поточний рахунок у банку або на окремий рахунок в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, можуть бути використані страхувальником виключно на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам (ч. 2  ст. 34 Закону № 1105).

Отже, страхові кошти не можуть бути спрямовані на задоволення вимог кредиторів, на стягнення на підставі виконавчих та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до закону.

Таке роз’яснення надано Фондом соціального страхування. 

Більше інформації читайте у Блозі бухгалтера та в розділі Інформер програми M.E.Doс, а також долучайтеся до нашого Telegram-каналу.

https://lh6.googleusercontent.com/ChOaBn-AvAAclvRH4f9kEl6akmhlMr0hoQ4iTX5boHaesBVblDzyoOEfkSEbgHg-1iAB8VS_UpOewBIN3XRnkR0UDh76SraWFyXNUai4jWS3HY42B4MI9gwB0XYaZNfTZBwcT-2S