вгору

Про документальні позапланові перевірки СГ, які здійснюють операції з експорту-імпорту товарів

Нагадуємо, що НБУ має право встановлювати граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, а також винятки та (або) особливості запровадження цього заходу захисту для окремих товарів та (або) галузей економіки за поданням Кабміну. Це визначено ч. першою ст. 13 Закону України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 р. № 2473-VIII (далі – НБУ). 

На сьогодні п. 14-2 постанови Правління НБУ «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» від 24.02.2022 р. № 18 граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів становлять 180 календарних днів (далі – к. д.). 

Водночас, п. 1-2 постанови Правління НБУ «Про встановлення винятків та (або) особливостей запровадження граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і внесення змін до деяких нормативно-правових актів» від 14.02.2019 р. № 67 визначено, що граничні строки розрахунків за операціями з експорту товарів, що класифікуються за кодами згідно з УКТ ЗЕД: 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1201, 1205, 1206 00, 1507, 1512, 1514, 2306, становлять 90 к. д. та застосовуються до операцій, здійснених з 11.11.2023 р. 

Документальна позапланова перевірка здійснюється за наявності отримання податкової інформації, що свідчить про порушення платником податків валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, якщо платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на обовязковий письмовий запит контролюючого органу, протягом 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту (пп. 78.1.1 Податкового кодексу України). Детальніше про цетут. 

Під час проведення контрольно-перевірочних заходів при відпрацюванні інформації НБУ щодо виявлених уповноваженими банківськими установами фактів порушення резидентами граничних строків розрахунків за здійсненими операціями з експорту та імпорту товарів, встановлена значна кількість фактів: 

  • неподання резидентом до банківської установи повного пакета документів, потрібних для здійснення валютного нагляду за дотриманням граничних строків розрахунків; 
  • надходження до банківської установи реєстру митних декларацій за операцією резидента, який не є клієнтом цього банку; 
  • надходження коштів від нерезидента за експортною операцією на рахунки резидента в банківській установі, яка не зазначена в митній декларації; 
  • неповідомлення банківської установи про внесення змін до митної декларації на підставі аркуша коригування. 

Ненадання резидентами до банківської установи повного пакета документів та актуальних даних є обов’язковою підставою для проведення органами ДПС документальних позапланових перевірок. 

Про це інформує Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.