вгору

Вирішили виплачувати середній заробіток мобілізованим після 19.07.2022 р. : що з ЄСВ?

Нагадуємо нашим читачам, що базою нарахування ЄСВ для роботодавців та найманих працівників є сума нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. в натуральній формі. Це передбачено п. 1 ч. першої ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464). 

Для роботодавців, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної зарплати (далі – МЗП) для кожної застрахованої особи, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру МЗП, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та встановленої ставки ЄСВ за умови перебування у трудових відносинах (несення військової служби) повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця, які передбачені правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності згідно із законодавством. Відповідні норми встановлено ч. п’ятою ст. 8 Закону № 2464 та пп. 6 п. 2 розд. ІІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну 20.04.2015 р. № 449.

Розмір ЄСВ для кожної категорії платників визначено ст. 8 Закону № 2464.

19.07.2022 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 р. № 2352-IX, яким внесено зміни, зокрема, до ч. третьої ст. 119 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП). Тепер у роботодавців немає обов’язку зберігати середній заробіток за працівниками, яких призвали на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану.

Так, відповідно до ч. третьої ст. 119 КЗпП за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігаються місце роботи і посада на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізосіб – підприємців, в яких вони працювали на час призову.

Отже, роботодавці, які після 19.07.2022 р. прийняли рішення, на строк збереження місця роботи і посади, нараховувати та виплачувати виплати у вигляді середнього заробітку найманим працівникам, призваним під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, зобов’язані нараховувати та сплатити ЄСВ на такі виплати.

Про це інформує Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.

Аналогічну відповідь розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 201.04.01. 

Про те, чи донараховувати ЄСВ на середній заробіток мобілізованого за неповний місяць, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.