вгору

Про зняття обмежень у проведенні документальних перевірок - інформує ДПС

Нагадаємо, що 24.11.2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо приватизації державного і комунального майна, яке перебуває у податковій заставі, та забезпечення адміністрування погашення податкового боргу» від 03.11.2022 р. № 2719-IX

Зазначимо, що цим законом знято обмеження на проведення податковими органами документальних позапланових перевірок платників податків з підстав, визначених пп. 78.1.5 та 78.1.12 Податкового кодексу України.

Зазначені зміни прийняті для можливості реалізації права платників податків на повноцінний, об'єктивний розгляд скарг (заперечень) та дослідження обставин, що не були досліджені під час оскаржуваної перевірки, і прийняття об'єктивного висновку щодо дотримання платником податків вимог  чинного законодавства України за результатами перевірки ДПС документів, обов'язкової звітності платника податків або матеріалів документальної перевірки, проведеної територіальними органами ДПС.

Також, слід відмітити, що мораторій на проведення документальних перевірок із зазначених підстав встановлено з 18.03.2020 р. у зв’язку із запровадженням Урядом на всій території України карантинних обмежень, спричинених коронавірусною хворобою (COVID-19).

Додатково зазначимо, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених п. 69 підрозд. 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Про це проінформували податківці ДПСУ. 

Крім того, Законом № 2719 відновлюються:

  1. документальні позапланові перевірки, що проводяться з підстав, визначених пп. 78.2, 78.14, 78.15, 78.16, 78.21, 78.22 ПКУ.
  2. документальні позапланові перевірки з питань оподаткування юридичними особами або іншими нерезидентами, які здійснюють господарську діяльність через постійне представництво на території України, доходів, отриманих нерезидентами з джерелом їх походження з України, та/або документальних позапланових перевірок нерезидентів (представництв нерезидентів).

Про це зазначити податківці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП.

Про те, що необхідно знати про перевірки ЄСВ, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.