вгору

Проблемні питання щодо функціонування СМКОР

Нагадаємо, що з 01.02.2020 р. набула чинності Постанова КМУ «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних в ЄРПН від 11.12.2020 р. № 1165 (далі – Постанова № 1165).

Відповіді на проблемні питання функціонування системи автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних критеріям оцінки ступеня ризику (далі - СМКОР) надали податківці.

  1. У яких випадках блокується реєстрація податкової накладної?

Реєстрація податкових накладних призупиняється у випадку наявності щодо суб’єкта господарювання рішення про його відповідність критеріям ризиковості платника ПДВ або у випадку здійснення ним операції, яка містить ознаки ризиковості.

Критерії ризиковості платника ПДВ та критерії ризиковості операцій визначені та затверджені Постановою № 1165.

  1. Заблокували податкову накладну. Протягом якого терміну необхідно подати заяву та документи на її розблокування?

Платник податку має право подати до контролюючого органу пояснення та копії документів до зупинених податкових накладних/розрахунків коригування (далі – ПН/РК) упродовж 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного в ПН/РК.

  1. Які саме документи надати податковій для розблокування податкової накладної?

Перелік документів, які необхідно надати разом із поясненням для розгляду комісією контролюючого органу питання щодо погодження реєстрації призупиненої ПН/РК, визначений у п. 5 Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН, затвердженому наказом Мінфіну від 12.12.2019 р. № 520 (далі – Порядок № 520).

Він залежить від галузевої специфіки підприємства, але основними із них є:

  • договір на купівлю-продаж товарів (надання послуг);
  • первинні документи щодо постачання/придбання, транспортування, зберігання; видаткові накладні;
  • розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків;
  • документи щодо підтвердження відповідності продукції (якщо таке передбачено договором або законодавством).

 

  1. Я приватний підприємець. На даний час у приміщенні, де я проваджу діяльність, проводяться ремонтні роботи з інтернет-зв’язку. Чи можна подати пояснення та копії підтверджуючих документів для розблокування податкової накладної до податкового органу наручно, оскільки постачальник не може відобразити податковий кредит?

Виключно в електронній формі з дотриманням умов електронного цифрового підпису.

  1. Упродовж якого терміну можна очікувати на рішення щодо розблокування розрахунку коригування?

Комісія контролюючого органу розглядає подані пояснення та копії документів до зупинених ПН/РК упродовж 5 робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та документів, та приймає одне з рішень: про реєстрацію ПН/РК, після чого ПН/РК реєструється в ЄРПН за умови наявного ліміту, або відмову в такій реєстрації.

  1. Які основні причини відмови в реєстрації призупиненої податкової накладної?

Підстави для винесення рішення про відмову в реєстрації ПН визначені у п. 11 Порядку № 520:

  • ненадання письмових пояснень щодо підтвердження інформації, зазначеної в податковій накладній/розрахунку коригування;
  • ненадання копій документів;
  • надання копій документів, оформлення яких не відповідає вимогам чинного законодавства.

 

  1. Які подальші дії платника, якщо відмовлено в реєстрації призупиненої ПН/РК?

Платник податку має право оскаржити рішення регіональної комісії про відмову у реєстрації ПН/РК в адміністративному порядку шляхом направлення впродовж 10 робочих днів скарги з поясненнями та копіями документів до комісії центрального рівня, тобто до ДПСУ.

Якщо протерміновано строки подання скарги або в її задоволенні відмовлено, платник податку має право оскаржити рішення про відмову в судовому порядку.

  1. Який термін розгляду скарги?

Скарга на рішення про відмову у реєстрації ПН/РК в ЄРПН розглядається упродовж 10 календарних днів із дня отримання такої скарги центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику. Термін розгляду скарги не може бути продовженим.

Про це проінформували податківці ДПС у Тернопільській області.

Про оновлені форми щодо блокування ПН/РК у M.E.Doc, про зміни механізму СМКОР і як це працює у M.E.Doc та про оновлений Перелік кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД для визначення відповідності ПН/РК критеріям ризиковості здійснення операцій, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.