вгору

Пропонують зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію/ відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН: є проект

Мінфін оприлюднив для обговорення проект власного наказу «Про затвердження Змін до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних /розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі – Проект наказу).

Нагадаємо, відповідно до п. 4 Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого наказом Мінфіну від 12.12.2019 р. № 520, у разі зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН платник податку має право подати копії документів та письмові пояснення стосовно підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК, для розгляду питання прийняття комісією з питань зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН територіальних органів ДПС (далі – комісія регіонального рівня) рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Як зазначено в аналізі регуляторного впливу, метою прийняття Проекту наказу є створення сприятливих умов для реєстрації ПН/РК в ЄРПН, усунення непорозумінь між платниками податку та контролюючими органами.

Проектом наказу пропонується:

1) запровадити можливість платникам податку в разі зазначення у квитанції про зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН кодів товарів згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) або кодів послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДКПП) подавати пояснення та копії документів стосовно підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК, виключно за зазначеними кодами;

2) надання права отримувачу (покупцю) товару/послуги, на якого складено РК, у яких передбачено зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, ініціювати подання на розгляд комісії регіонального рівня пояснень та копій документів на підтвердження інформації, зазначеної у такому РК, та можливості отримувати через електронний кабінет інформацію щодо дати подання пояснень та копій документів постачальником (продавцем) і результату розгляду таких пояснень та копій документів комісією регіонального рівня.

У разі прийняття, Наказ набере чинності через 15 днів з дня його офіційного опублікування.

Про зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН та про те, які документи найчастіше беруться до уваги ДПС під час розгляду питання прийняття рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.