вгору

Реалізація власного виробництва: чи потрібен РРО/ПРРО

28.04.2021

Застосовувати РРО повинні суб’єкти господарювання (далі – СГ), які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для її подальшого переказу. Ці вимоги передбачені ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265).

До продукції власного виробництва відноситься продукція, яка виробляється та реалізується самим підприємством в єдиному технологічному процесі з використанням власної або найманої робочої сили.

Відповідно до Закону № 265 РРО/ПРРО та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб’єкта господарювання (п. 1 ст. 9 Закону № 265).

Про це нагадали податківці ДПС у Кіровоградській області.

Крім того, застосування РРО/ПРРО є необов’язковим при продажу підприємством продукції власного виробництва, якщо оплата за товар здійснюється покупцем шляхом переказу безготівкових грошових коштів з використанням платіжної картки покупця на розрахунковий рахунок продавця безпосередньо через установу банку з використанням платіжного терміналу (пристрою), що належить зазначеній установі банку.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.