вгору

Реєстрація в ЄРАН акцизної накладної на відпуск пального

ДПСУ звертає увагу, що відповідно до п. 231.6 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) реєстрація в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН) першого примірника акцизної накладної при реалізації пального або спирту етилового з акцизного складу здійснюється у день складання такої акцизної накладної, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального або спирту етилового з акцизного складу.

Реалізація пального – це будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

  • до акцизного складу;
  • до акцизного складу пересувного;
  • для власного споживання чи промислової переробки;
  • будь-яким іншим особам.

Таким чином, акцизна накладна на відпуск пального повинна бути зареєстрована в ЄРАН не пізніше моменту відвантаження такого пального з акцизного складу.

У разі виявлення випадків переміщення пального транспортними засобами, не зазначеними в акцизних накладних, зареєстрованих у ЄРАН, складених на операції, при здійсненні яких переміщується пальне у таких транспортних засобах, до порушників можуть бути застосовані санкції, передбачені:

  • ст. 164 Кодексу про адміністративні правопорушенняштраф від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією пального або спирту етилового та транспортних засобів;
  • та п. 228.3 ПКУ – відповідні контролюючі органи тимчасово (до винесення рішення суду) вилучають такі пальне або спирт етиловий та транспортні засоби з вільного обігу та подають відповідні матеріали до суду для винесення постанови про їх вилучення в дохід держави (конфіскацію).

Крім того, податківці рекомендують при відвантаженні пального з акцизного складу транспортним засобом до товарно-транспортної накладної додавати копію зареєстрованого в ЄРАН першого екземпляру акцизної накладної, складеного на операції, при здійсненні яких переміщується пальне у таких транспортних засобах.

Про заповнення акцизної накладної форми “П” у M.E.Doc читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.