вгору

Розмір ставок комісії за послуги еквайрингу пропонують зменшити: законопроєкт ВРУ

На розгляді ВРУ знаходиться законопроєкт «Про внесення змін до деяких Законів України щодо комісійної винагороди під час здійснення еквайрингу» від 01.10.2020 р. № 4178.

Вводяться нові терміни та поняття:

інтерчейндж - комісійна винагорода, що сплачується за кожну операцію з використанням платіжної картки, здійснену прямо або опосередковано (через третю особу) між банком-еквайром та банком – емітентом такої картки. Інтерчейндж включає в себе будь-які платежі, знижки, пільги чи інші форми винагороди, що отримують емітент та/або еквайр від здійснення операції за допомогою платіжної картки.

комісійна винагорода за послуги еквайрингу – комісійна винагорода, що сплачується банку-еквайру за адміністрування кожної операції, здійсненої при оплаті товарів і послуг, проведених за допомогою платіжних карток на обладнанні, наданому банком-еквайром, та включає в себе комісійну винагороду за інтерчейндж;

Даний законопроєкт передбачає, що тарифи комісійної винагороди за еквайрингові послуги не може перевищувати:

  • з 1 січня 2021 року - 1 % від суми транзакції;
  • з 1 липня 2021 року – 0,65 % від суми транзакції;
  • з 1 січня 2022 року – 0,3 %від суми транзакції.

При цьому, загальний розмір комісійної винагороди за послуги еквайрингу (включаючи інтерчейндж), що сплачують сумарно держателі електронних платіжних засобів та торговці під час здійснення розрахунків, не може перевищувати:

  • з 1 січня 2021 до 30 червня 2021 року - 1,5 % від суми транзакції;
  • з 1 липня 2021 до 31 грудня 2021 року - 1 % від суми транзакції;
  • з 1 січня 2022 року – 0,5 % від суми транзакції.

! Інформація щодо розміру інтерчейнджу та розміру комісійної винагороди за послуги еквайрингу повинна постійно розміщуватися еквайром на власному вебсайті в мережі Інтернет.

Щодо відповідальності

НБУ застосовує до еквайра штраф:

у 10-ти кратному розмірі мінзарплати, встановленої законом на дату виявлення порушення, - за порушення вимог щодо граничного (максимального) розміру інтерчейнджу та/або комісійної винагороди за послуги еквайрингу;

у 5-ти кратному розмірі мінзарплати, встановленої законом на дату виявлення такого порушення, - за порушення вимог щодо оприлюднення інформації щодо розміру інтерчейнджу та/або розміру комісійної винагороди за послуги еквайрингу.

У разі прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.