вгору

Розпочалась кампанія по декларуванню доходів, отриманих у 2019 році

Нагадаємо нашим користувачам, що з січня 2020 року Декларацію про майновий стан і доходи (далі - Декларація) слід подавати за новою формою. Про це - у нашому матеріалі.

Важливо! У зв'язку з тим, що ДПС внесла зміни в електронні формати Декларації (для фізичних осіб – F0100211, для ФОП – F0100111) рекомендуємо:

  • платникам, які ще не подавали Декларацію – дочекатися наступного оновлення 11.01.031 програми M.E.Doc, в якому вийдуть оновлені форми;
  • платникам, які вже подали Декларацію - після встановлення оновлення 11.01.031 прохання для коректного заповнення розд. 8 (а саме, відмітки «особа, яка заявляє право на податкову знижку»  або «особа, яка проводить незалежну професійну діяльність») створити та ще раз відправити Декларацію – з типом «новий звітний».

Слід зазначити, що платник податків обирає зручний для себе спосіб подачі Декларації:

  • засобами електронного зв’язку в електронній формі;
  • особисто або уповноваженою особою;
  • надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Граничний термін подання Декларації за звітний (податковий) 2019 рік – 30.04.2020 р.

При поданні Декларації в електронній формі платник податку зобов’язаний надіслати Декларацію не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк. У разі надсилання декларації поштою - не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання Декларації.

Обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні:

  • доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізосіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна, успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено ПДФО та ВЗ;
  • доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25 % однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також інвестиційних доходів;
  • іноземного доходу;
  • та в інших передбачених Кодексом випадках.

Крім того, платники податків мають право задекларувати право на податкову знижку, відповідно до ст. 166 Податкового кодексу України, шляхом подання декларації до 31.12.2020 р.

Про це нагадали податківці ДПС.

Про заповнення Декларації у M.E.Doc читайте у Блозі бухгалтера та у розділі Інформер програми M.E.Doc.

Відтепер ми у Telegram-каналі.