вгору

Що необхідно знати про особливості провадження господарської діяльності з виробництва та реалізації підакцизних товарів?

Нагадаємо, регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, дистилятом виноградним спиртовим, спиртом-сирцем плодовим, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та пальним та зберігання пального здійснюється відповідно до Закону України «Про державне регулювання виробниц тва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP (далі - Закон № 481).

Умови видачі, анулювання та отримання ліцензій суб'єктами господарювання, що здійснюють діяльність з: 

  • виробництва спирту етилового неденатурованого, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового, біоетанолу, спирту етилового денатурованого, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, і пального регламентується ст. 2 та ст. 3 Закону № 481;
  • імпорту, експорту та торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, дистилятом виноградним спиртовим, спиртом-сирцем плодовим та біоетанолом - регламентується ст. 14 Закону № 481
  • імпорту, експорту, оптової і роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, пальним та зберігання пального - ст. 15 Закону № 481.

https://lh6.googleusercontent.com/hUUCAzwtSDSypDOe85jLaYKsXAXiOZWkU9sSLNBZfT9aj1EA-tmudeReE-Yc1TE9z1UrD5UhUC5U3e-kP9FREEJx_rmUwKW2H4QiJJrzJUQTtBFyQSFq3657REQ5hh0mAJdpqEVdwI6d7wo4ZLQ6zPg Розмір плати за ліцензії на право здійснення відповідного виду діяльності встановлено ст. 4 та ст. 15 Закону № 481.

Крім цього особливості щодо здійснення такої діяльності визначено ст. 18 Закону № 481.

Ліцензії на право здійснення відповідного виду діяльності видаються та анулюються органом виконавчої влади, уповноваженим Кабміном (ст. 3 та ст. 15 Закону № 481). 

Постановою КМУ «Про затвердження переліку органів ліцензування та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 05 серпня 2015 року № 609 органом ліцензування видів господарської діяльності визначено:

  • із оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, і пальним, роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та пальним, зберігання пального - територіальні органи ДПС;
  • з виробництва спирту етилового, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, і пального - ДПС.

Ліцензії на всі види діяльності, передбачені Законом № 481, видаються, зокрема, за умови обов'язкової реєстрації об'єкта оподаткування відповідно до вимог п. 63.3 Податкового кодексу України.

Про це повідомили податківці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків. 

Про те, скільки коштує ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.