вгору

Щодо роботи СЕП та банків під час новорічних свят

Нацбанк постановою НБУ "Про регламент роботи системи електронних платежів Національного банку України та порядок роботи банківської системи України в період завершення звітного року" від 20.12.2023 р. № 170, визначив регламент роботи системи електронних платежів (далі - СЕП) та банків в період завершення 2023 року та на початку 2024 року. Про це нас своему сайті повідомил регулятор. 

Регулятор констатував, що з 01 квітня 2023 року СЕП працює в цілодобовому режимі 24/7/365 із датою поточного календарного дня. Такий режим збережеться і в період завершення 2023 року та на початку 2024 року.  

Зверніть увагу! Нацбанк врахував звернення Держказначейства про встановлення обмеження на роботу в СЕП для цієї установи у зв’язку із завершенням звітного року. Про роботу Казначейства в період різдвяно-новорічних свят ми писали - тут. 

Таким чином:   

  • 29 грудня 2023 року СЕП продовжує працювати 24/7. Валютний ринок України, депозитарій Нацбанку та НБУ під час здійснення депозитарної діяльності депозитарної установи, а також інші системи Нацбанку працюють у звичайному режимі. Платежі в іноземній валюті від Держказначейства через Нацбанк та АТ "Укрексімбанк" проводяться до 16:00; 
  • 30, 31 грудня 2023 року СЕП продовжує працювати 24/7, водночас через СЕП не приймаються платіжні та інформаційні повідомлення від та на адресу Держказначейства. Банки в ці дні самостійно приймають рішення щодо здійснення валютних операцій з купівлі та продажу безготівкової іноземної валюти на валютному ринку України. Готівковий валютний ринок працює у звичайному режимі. Операційний день депозитарію НБУ в ці дні не розпочинається; 
  • 01 січня 2024 року СЕП продовжує працювати 24/7, водночас через СЕП не приймаються платіжні та інформаційні повідомлення від та на адресу Держказначейства. Банківська система України працює у звичайному режимі. Валютний ринок України, депозитарій НБУ, а також інші системи Національного банку також працюють у звичайному режимі. 

Про особливості зарахування платежів, в т.ч. в СЕА ПДВ та в СЕАРП та СЕ, у період новорічних свят читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.