вгору

Щодо термінів зберігання первинних документів

Для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Ці вимоги визначені п. 44.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

Крім того, платники податків зобов’язані забезпечити зберігання документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством, а також документів пов’язаних із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом визначених законодавством термінів, але не менше як 1095 днів (2555 днів - для документів та інформації, необхідної для здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням) з дня подання податкової звітності, для складання якої використовуються зазначені документи, а в разі її неподання - з передбаченого ПКУ граничного терміну подання такої звітності та документів, пов’язаних з виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, - не менш як 1095 днів з дня завершення терміну іх дії (п. 44.3 ПКУ). 

У разі ліквідації платника податків документи, за період діяльності платника податків не менше як 1095 днів (2555 днів - для документів та інформації, необхідної для здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням), що передували даті ліквідації платника податків, в установленому законодавством порядку передаються до архіву.

https://lh3.googleusercontent.com/4P8YzfJ9uCrj2Kl87GNv3DopMo7-GYabg8awxOlQYuG_g3AYtEInFdUIGcd_ch582qFFMlZzh8aN8axk3D89y6UorpN4YPq-Fb2YLxlg999o22TwQjrMpPKx5eqRY55Yat0BLbo276z_4m8IaaQ8YUg Терміни зберігання документів продовжуються на період зупинення відліку строку давності у випадках, передбачених п. 102.3 ПКУ.

Якщо документи, пов’язані з предметом перевірки, проведенням процедури адміністративного оскарження прийнятого за її результатами податкового повідомлення-рішення або судового розгляду, такі документи повинні зберігатися до закінчення перевірки та передбаченого законом строку оскарження прийнятих за її результатами рішень та/або вирішення справи судом, але не менше як 1095 днів (2555 днів – для документів та інформації, необхідної для здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням).

Поряд з цим, строки зберігання типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, визначені наказом Мін’юсту від 12.04.2012 № 578/5. 

Отже, платники податків зобов’язані забезпечити зберігання документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством, а також документів, пов’язаних із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом визначеного законодавством термінів, але не менше як визначено ст. 44 ПКУ.

Про це зазначили податківці ДПС у Львівській області.

Більше корисних новин читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.