вгору

Щодо застосування штрафних санкцій за порушення термінів сплати узгоджених сум з плати за землю платниками 3-ї групи

З 1 квітня 2022 року на період дії ВС для платників єдиного податку визначені особливості оподаткування, зокрема платникам єдиного податку третьої групи надано право застосовувати ставку єдиного податку у розмірі 2% доходу, визначеного відповідно до ст. 292 Податкового кодексу України (далі - ПКУ). Ці норми передбачені пп. 9.4 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Нагадаємо, що законопроектом № 8401 застосування платниками єдиного податку ставку 2% планується скасувати з 1 серпня. Докладніше про коригування законопроекту ми писали - тут.

Платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема, з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої - третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування).

Отже, єдинники третьої групи за ставкою 2%, який здійснює діяльність з надання майна в оренду, за земельну ділянку, набуту у власність або користування, сплачує земельний податок на загальних підставах (без врахування особливостей, визначених пп. 4 п. 297.1 ПКУ).

! Застосування штрафних (фінансових) санкцій за порушення правил сплати (перерахування) грошового зобов’язання передбачено п. 124.1 ПКУ.

Щодо нарахування пені, то Порядок її нарахування встановлено ст. 129 ПКУ.

Порядок виконання у період воєнного стану платником свого обов’язку, зокрема, щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, встановлено пп. 69.1 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

Податкове зобов’язання з плати за землю, визначене у річній податковій декларації, сплачується рівними частками за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця (п. 287.3 ПКУ).

Щомісячна сплата податкового зобов’язання з плати за землю у разі надання річної декларації розглядається, з урахуванням п. 287.3 ПКУ, як сплата за місячний звітний період.

Платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування єдиним податком за ставкою 2% доходу, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня переходу таких платників на застосування особливостей оподаткування єдиним податком третьої групи за ставкою 2% доходу, за умови виконання ними таких податкових обов’язків, зокрема щодо сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування єдиним податком за ставкою 2% доходу (абз. тринадцятий пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Таким чином, за податкові зобов’язання з плати за землю за січень 2022 року (термін сплати 02.03.2022) та наступні звітні місяці 2022 – 2023 років до дня, на який припадає 30-й календарний день після звітного місяця, та який входить до періоду перебування на спрощеній системі оподаткування, платники єдиного податку третьої групи зі ставкою 2% звільняються від відповідальності за несвоєчасну сплату плати за землю за умови виконання такого обов’язку протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування єдиним податком за ставкою 2%.

Про це зазначено на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 111.07.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.