вгору

Скорочений робочий час для працівників - встановлює роботодавець

Фахівці Луганського обласного центру зайнятості нагадали, що скорочений робочий час (тиждень) - це час виконання роботи, передбаченої посадовими обов’язками, скорочений на відповідну кількість годин. При цьому працівник має право на оплату праці в розмірі повної тарифної ставки (повного окладу). 

Законодавством встановлюється скорочена тривалість робочого часу для окремих категорій працівників.  

За рахунок власних коштів підприємств можна скоротити роботу для окремих працівників: які мають дітей віком до 14-ти років або дитину з інвалідністю, а також для одиноких матерів та батьків, які виховують дитину без батька (матері), у т. ч. у разі тривалого перебування матері в лікарняному закладі. 

Ст. 9-1 Кодексу законів про працю визначено, що підприємство в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів має право встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників. 

Підприємство самостійно встановлює для своїх працівників: 

  • додаткові відпустки; 
  • скорочений робочий день; 
  • інші пільги, а також має право заохочувати працівників інших підприємств, установ, організацій, які його обслуговують.  

Це передбачено ч. 6 ст. 69 Господарського кодексу України 

Отже, встановлення в межах повноважень і за рахунок власних коштів скороченого робочого часу для всіх працівників підприємства чи для окремих категорій працівників або окремим співробітникам не суперечить нормам чинного законодавства.