вгору

Страхування сільськогосподарської продукції: законопроєкт від ВРУ

ВРУ у першому читанні прийнято законопроєкт № 5104 від 18.02.2021 р. (далі – Законопроєкт) про внесення змін до ПКУ щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою.

Метою Законопроєкту є визначення механізму надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам для страхування сільськогосподарської продукції.

Зміни, які пропонується внести, визначають:

  • механізм надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам для страхування сільськогосподарської продукції;
  • учасників ринку страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою, вимоги до них, їх права та обов’язки;
  • об’єкти страхування, страхові продукти, страхові ризики, страхові випадки, вимоги до договорів страхування з державною підтримкою;
  • інформаційне забезпечення страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою.

Крім того, розмір часткового відшкодування с/г товаровиробникам страхових платежів (премій) пропонується визначити на рівні до 60%, зважаючи на практику попередніх періодів дії аналогічних програм підтримки.

Водночас передбачено, що конкретний розмір компенсації буде визначатися виходячи із можливостей держбюджету у відповідному порядку використання бюджетних коштів.

Законопроєктом також пропонується внести зміни до Закону України «Про страхування» в частині:

  • скасування положення щодо страхування сільськогосподарської продукції через Аграрний страховий Пул;
  • уточнення повноважень Уповноваженого органу, що здійснює державний нагляд за страховою діяльністю.

Також пропонується внести зміни до ПКУ в частині збільшення ставки податку на дохід за договорами страхування сільськогосподарської продукції на 0,5 відсоткових пункти з метою у подальшому спрямувати ці коштів на підтримку страхування сільськогосподарської продукції.

Крім того, законопроєктом передбачено внесення змін до законів України «Про колективне сільськогосподарське підприємство», «Про сільськогосподарську кооперацію» та «Про фермерське господарство» в частині надання можливості цим господарствам отримувати держпідтримку на страхування сільгосппродукції.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.