вгору

Сума коштів, отримана у вигляді гранту від іншого СГ: що з доходом юрособи-єдинника?

Нагадаємо, доходом платника єдиного податку – юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі. Ці вимоги передбачені пп. 2 п. 292.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ). 

Дохід обліковується згідно з національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку та/або іншими нормативно-правовими актами Мінфіну з питань бухгалтерського обліку. 

До складу доходу не включаються, зокрема: 

  • суми коштів цільового призначення, що надійшли від ПФУ та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у т. ч. в межах державних або місцевих програм (п. 4 пп. 292.11 ПКУ); 
  • суми коштів та вартість майна, отриманих платником податку - юридичною особою у вигляді бюджетного гранту, за умови його цільового використання (абз. перший п. 12 пп. 292.11 ПКУ). 

У разі нецільового використання наданого бюджетного гранту платник податку - юрособа зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання за наслідками податкового періоду, на який припадає таке порушення, на суму єдиного податку за ставкою, передбаченою п. 293.5 ПКУ. 

Виходячи з наведеного, не включаються до складу доходу юридичної особи - єдинника третьої групи суми коштів у вигляді гранту з бюджетів або державних цільових фондів (у т. ч. в межах державних або місцевих програм) за умови їх цільового використання. 

Отже, сума коштів у вигляді гранту, отримана юрособою - єдинником третьої групи від іншого СГ, включається до доходу платника єдиного податку. 

Про це повідомили податківці ДПС у Дніпропетровській області.