вгору

Особливості подання декларації з податку на прибуток та фінзвітності у воєнний час: Інформлист №3/2022

Продовжуємо ознайомлювати наших читачів з Інформаційним листом ДПСУ № 3/2022.

У цій статті наводимо відповіді на запитання про:

  • особливості звільнення від відповідальності за несвоєчасне подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2021 рік та І квартал 2022 року;
  • строки подання платником податків фінансової звітності за 2021 рік, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом з огляду на відсутність можливості подати таку звітність у встановлені терміни через введення в Україні воєнного стану.

Коли платник звільняється від відповідальності за несвоєчасне подання декларації з податку на прибуток за 2021, І квартал 2022 року?

Платник податку, який не має можливості подати податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за 2021 рік та І квартал 2022 року, зобов'язаний подати податкову декларацію за ці звітні періоди протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. За цих умов платник податку звільняється від передбаченої Податковим кодексом України (далі – ПКУ) відповідальності.

У разі, якщо у платника з’явилась можливість подати податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за 2021 рік та І квартал 2022 року, такий платник має можливість без притягнення його до відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків подати податкові декларації за ці звітні періоди протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення такої можливості.

Чи передбачена відповідальність у разі заниження податкового зобов’язання за 2021, І квартал 2022 рік у разі подання уточнюючої декларації?

У разі самостійного виправлення платником податків у податкових періодах до 25 липня 2022 року, з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених ст. 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов'язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені.

Отже, у разі, якщо платник у податковій декларації з податку на прибуток підприємств за І квартал 2022 року занизив податкове зобов’язання з податку на прибуток підприємств та самостійно виправив в уточнюючому розрахунку до такої податкової декларації за цей період у податкових періодах до 25 липня 2022 року, то такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій та пені. Водночас, зауважимо, що таке звільнення від відповідальності не застосовується до платника податків у разі виправлення помилок за звітний період – 2021 рік.

Чи передбачена відповідальність, якщо у платника була можливість подати декларацію з податку на прибуток за 2021 та І квартал 2022 року, але він таку декларацію не подав?

Якщо платник податків, який мав можливість своєчасно подати податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за звітні періоди 2021 рік (граничний термін подання – 1 березня 2022 року) та перший квартал 2022 року (граничний термін подання – 10 травня 2022 року, але своєчасно її не подав до контролюючого органу до 20 липня 2022 року та не сплатив відповідні суми грошових зобов’язань, визначених у таких деклараціях до 31 липня 2022 року включно, не звільняється від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків.

Які строки подання фінансової звітності за 2021 рік, яка підлягає оприлюднення разом з аудиторським звітом?

Платники податку на прибуток, які зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом, подають контролюючому органу річну фінансову звітність, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом у строк не пізніше 10 червня року, наступного за звітним.

У разі неподання (несвоєчасного подання) річної фінансової звітності, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом, застосовується відповідальність, передбачена п. 120.1 ПКУ. Відповідно, платник податку звільняється від відповідальності за несвоєчасне подання річної фінансової звітності, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом, за умови:

  • подання зазначеної звітності протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні у разі відсутності у платника податків можливості подати річну фінансову звітність, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом за 2021 рік у термін до 10 червня 2022 року;
  • подання зазначеної звітності протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення можливості подати річну фінансову звітність, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом, за 2021 рік.

Також читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі:

Інформлист № 3/2022: уточнення податкового кредиту з ПДВ.