вгору

Терміни сплати ЄСВ з лікарняних

Порядок адміністрування сум ЄСВ врегульовано нормами Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI.  

ЄСВ нараховується на суми, зазначені в частинах першій і другій ст. 7 Закону № 2464, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також від того, чи виплачені такі суми фактично після їх нарахування до сплати.  

При цьому, ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Відтак, роботодавці зобов'язані сплатити ЄСВ з нарахованої за відповідний календарний місяць суми допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов'язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також від того, чи виплачені такі суми фактично після їх нарахування.  

У разі якщо останній день строків сплати ЄСВ припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем таких строків сплати ЄСВ вважається перший робочий день, що настає за вихідним, святковим або неробочим днем 

Про це нагадало ГУ ДПС у Вінницькій області.  

До речі, Законом України від 30.06.2023 р. № 3219-IX встановлено, що у період з початку дії воєнного стану до 01.08.2023 року штрафні санкції та пеня, зокрема, за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ, не застосовуються. 

Також у нагоді вам може знадобитись податковий календар про граничні строки подання звітності та сплати податків у серпні 2023 року. 

Нагадаємо нашим читачам, що у програмі M.E.Doc є модуль «M.E.Doc Зарплата», за допомогою якого можна, зокрема, проводити розрахунок лікарняних співробітника, лікарняних по догляду за дитиною, допомоги по вагітності та пологам, відпускних, компенсації за невикористану відпустку, оплати за дні відрядження, оплата періоду військових зборів, простою, розрахунок індексації тощо. Докладно про це читайте тут