вгору

Оплата за роботу у нічний час у звичайному розмірі: чи так можна?

Ні, не можна.

На період воєнного стану дія окремих положень колективного договору може бути зупинена за ініціативою роботодавця. Це передбачено ч. 1 ст. 11 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-ІХ.

При цьому, ст. 108 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) визначено, що робота у нічний час оплачується у підвищеному розмірі, встановлюваному генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час.

Отже, навіть в разі зупинення на час дії воєнного стану пункту колективного договору, що встановлює підвищений розмір оплати за роботу у нічний час, необхідно дотримуватись вимог ст. 108 КЗпП, а саме: обов’язок роботодавця оплатити нічний час роботи у підвищеному розмірі в розмірі не нижче 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи.

Про це інформують фахівці Центрального регіону інспекційної діяльності у Дніпропетровській області.

Про те, чи перераховувати норму тривалості робочого часу та зарплату з причин відміни святкових днів протягом воєнного страну, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.