вгору

Тимчасова непрацездатність працівника настала за кордоном: як бути?

Національне законодавство нині дозволяє працівникам, які офіційно працевлаштовані в Україні, за виключенням деяких категорій, продовжувати роботу за межами держави в дистанційному режимі.

Що робити працівнику, який тимчасово перебуває за кордоном, в разі хвороби?

Якщо працівник захворів або отримав травму під час перебування за кордоном, для початку, в медустанові, де він проходив лікування, необхідно отримати офіційний документ, яким буде засвідчуватися період тимчасової непрацездатності, з підписом та печаткою лікаря/медустанови.

Документи, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян України в період їх тимчасового перебування за межами держави, підлягають обміну на листок непрацездатності за рішенням лікарсько-консультаційної комісії (ЛКК) лікувально-профілактичного закладу за місцем проживання або роботи у випадку:

  • гострих захворювань і травм;
  • загострення хронічних захворювань;
  • вагітності та пологів;
  • оперативних втручань при невідкладних станах;
  • лікування згідно з рішенням комісії МОЗ України з питань направлення на лікування за кордон.

Це передбачено п. 1.11 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ України від 13.11.2001 р. № 455.

https://lh5.googleusercontent.com/FaKGsZA4qkUgz3mVNf1XnaVnrJBcs--7ilUyuqLmGII-IAOcv_PoGhUCz8D6_4t7j_baYULRwAI-FL_zMCsWhsj47XJFTkczEAwwfU6Cg37moWJaekEwCeGtHi-a70fetTJ-D7XCdTbScky2YA Такий обмін здійснюється на підставі перекладених на державну мову та нотаріально засвідчених документів, що підтверджують тимчасову втрату працездатності в період перебування за межами України.

Відповідно до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 01.06.2021 р. № 1066, у разі виникнення непрацездатності за кордоном допускається формування медичного висновку, початок строку дії якого починається раніше за дату його формування в електронній системі охорони здоров’я.

Строк дії медвисновку зі встановленою відміткою про тимчасову непрацездатність, що виникла за кордоном, встановлюється відповідно до дат тимчасової непрацездатності, зазначених у перекладених на державну мову та нотаріально засвідчених документах, що підтверджують тимчасову втрату працездатності під час перебування за межами України.

Такий медвисновок формується лікарем, із яким у пацієнта укладена декларація про вибір лікаря та який надає первинну медичну допомогу, за категоріями:

  • «Захворювання або травма загального характеру»;
  • «Догляд за хворою дитиною»;
  • «Вагітність та пологи»;
  • «Ортопедичне протезування».

Отже, для того, щоб обміняти отриману за кордоном довідку (виписку тощо) з лікувальної установи на український листок непрацездатності або е-лікарняний, слід подбати про те, щоб цей документ був офіційно перекладений українською мовою, посвідчений нотаріально та звернутись із ним до свого сімейного лікаря.

Про це повідомив Координаційний центр з надання правової допомоги.