вгору

ТОП-6 причин обрати модуль «Звітність до НБУ»

Усі НФУ — небанківські фінансові установи вже поінформовані, що з 1 липня 2020 року вони мають звітувати про свою діяльність до Національного банку України. Держрегулятор розробив форми та контролі показників, яких необхідно чітко дотримуватися у заповненні звітів. Заповнювати звіти можна вручну, скориставшись Excel-формами, або ж за допомогою програмного забезпечення M.E.Doc, що автоматизує процес звітування та суттєво скорочує час на виконання цих завдань.
 

Як відбувається заповнення вручну?
 

При заповненні звітів у Excel бухгалтеру необхідно:

  • дотримуватися необхідних форматів даних;
  • щоразу вносити назви показників вручну; 
  • розбиратися — в яку комірку, який показник внести; 
  • заповнені звіти конвертувати у xml-формат; 
  • підписати КЕП на сторонньому спецресурсі;
  • завантажити звіти на портал регулятора;
  • відстежувати надходження квитанцій про прийняття звітів. 


У разі наявності помилки у звіті, він не буде прийнятий і далі доведеться самостійно шукати, де саме закралася помилка, та проходити всю процедуру заново. І у середньому витратити день на заповнення одного виду звітності.

Варто не забувати, що окрім звітності до НБУ, бухгалтери ведуть облік необоротних активів, запасів, коштів, формують первинні документи, беруть участь у інвентаризації активів і податкових зобов’язань, оформляють документацію, пов’язану з нестачею та відшкодуванням витрат підприємства, оформляють періодичні звіти, нараховують заробітну плату та постійно відстежують зміни у нормативно-правовій базі. І це лише частина професійних обов'язків бухгалтера.

Щоб спростити роботу бухгалтерів, М.E.Doc реалізував модуль, який дозволяє створювати звіти, підписувати їх КЕП та відправляти безпосередньо на портал Національного банку України, а головне — суттєво пришвидшити процес звітування.
М.E.Doc підтримує НБУ Portal REST API — інтерфейс прикладного програмування порталу автоматизованих сервісів НБУ, який надає можливість звітувати перед Національним банком України та отримувати різноманітну довідкову інформацію.

У модулі «Звітність до НБУ для небанківських установ» реалізований увесь функціонал зі створення, експорту, імпорту та підписання звітності.
 

Які переваги модуля “Звітності до НБУ для небанківських установ”

Довідники: швидке заповнення звітів.


На відміну від Excel-форм, куди всі назви показників та значень звітності необхідно вносити вручну, в М.E.Doc є усі довідники для зручного й швидкого заповнення звітів: 

1.Адміністративно-територіальна одиниця України (KODTER)
2. Вид фінансової послуги (H020)
3. Вид фінансового активу (H021)
4. Вид факторингу (H061)
5. Спосіб укладення договору (H062)
6. Наявність кредитних посередників (H063)
7. Вид наданих ресурсів (H064)
8. Вид клієнта/установи (K011)
9. Тип клієнта банку (K014)
10. Код резидентності (K030)
11. Галузі економічної діяльності (K090)
12. Початковий строк погашення (S186)
13. Вид клієнта (Z220)
14. Країни  (K040)
15. Рейтинг надійності (К190)
16. Вид страхування (H011)
17. Тип страхувальника/страховика (H015)
18. Вид кредитів за цільовим спрямуванням (S261)
19. Предмет договору страхування  (H016)
20. Розрахунок за договором страхування та/або перестрахування (H017)
21. Тип договору перестрахування (H018)
22. Вид діяльності страхових та/або перестрахових брокерів (H023)
23. Показники форми CR8
24. Показники форми IR4
25. Показники форми IR5
26. Показники форми IR6
27. Показники форми IR52
28. Показники форми IR53
29. Показники форми IR72
30. Показники форми IR78
31. Показники форми LR10

Уявіть, скільки часу забирає внесення назв вручну. M.E.Doc вирішив цю проблему і реалізував довідники у програмі, які дозволять вам швидко обрати потрібну назву чи параметр потрібного показника діяльності вашого підприємства.

Контролі: жодних помилок та звірянь показників

У програмі M.E.Doc реалізовані усі контролі, що вимагає регулятор для коректного заповнення та подання звітів. Наприклад, якщо згідно з вимогами НБУ поле не може бути порожнім в програмі при автоматичній перевірці спрацює контроль на обов’язкове заповнення поля.

звітність до нбу
 

Також у звітах є контроль на правильне заповнення суми за формулою, наданою НБУ, та контроль на необхідність заповнення поля тим чи іншим значенням. Наприклад, для конкретних показників у звіті значення у графі повинно дорівнювати # — у програмі спрацює контроль та буде вказано на необхідність заповнення поля саме цим значенням. 

звітність до нбу
 

Після того, як звіт заповнений, достатньо натиснути F4, щоб його перевірити й отримати весь перелік помилок єдиним списком, внести корективи. Це виключає можливість припуститися помилки і ви можете бути впевнені, що ваші звіти будуть заповнені коректно з першого разу. 

У випадку з Excel-формами, якщо звіт не був з будь-яких причин прийнятий, бухгалтеру необхідно перевіряти усі значення заново, самостійно шукати помилку, перераховувати показники. А це складна та скрупульозна робота, яка займає багато безцінного часу.
Конвертація звітів: звітування без зайвої роботи

Для подання звітності до НБУ застосовується машинозчитуваний формат xml, що дозволяє обробляти (порівнювати, аналізувати) дані за допомогою програмного забезпечення на стороні регулятора.

У випадку з Excel бухгалтеру доводиться спочатку пройти шлях із ручного заповнення звітів, а потім ще й сконвертувати їх у потрібний формат. У М.E.Doc цей робочий етап відсутній, адже усі звіти вже представлені в потрібному форматі.

Підписання звітів КЕП: не потрібні сторонні ресурси для підписання

Якщо ми говоримо про Excel, коли усі звітні форми заповнені та сконвертовані, перед тим як завантажити їх на портал регулятора, їх необхідно підписати КЕП. Для цього потрібно знайти спеціалізований ресурс, який дозволяє здійснити підписання. Це доволі незручно та вимагає додаткового часу. З М.E.Doc додаткові ресурси не потрібні, підписання здійснюється безпосередньо у програмі у декілька кліків.

Подання звітів безпосередньо до НБУ: без завантажень та відстеження квитанцій

Для завантаження звітів бухгалтеру необхідно авторизуватися в кабінеті користувача на вебпорталі НБУ, потім завантажити файли і натиснути кнопку “Відправити”. На перший погляд нічого складного, проте, щоб дізнатися результат — був прийнятий ваш звіт чи ні — доведеться весь час логінитись у кабінеті та перевіряти наявність квитанції. 

У М.E.Doc, прийнявши кореспонденцію, ви отримаєте ваші квитанції. 

Зберігання звітів: зручні фільтри та швидкий пошук

Кожен працівник, не лише бухгалтер, знає, як буває важко знайти давнішній файл у десятках папок на комп'ютері. Інколи доводиться не менше години відкривати усі версії файлу з позначками: новий, останній, від 01.07.19, чернетка, щоб знайти актуальний.
М.E.Doc реалізував зручні фільтри, які дозволять дуже швидко знайти потрібний звіт в архіві за потрібний квартал і витратити на це лише декілька хвилин, не більше. 

Висновки: бухгалтери знають, що професійний програмний софт звільняє до 80% часу на виконання робочих завдань, одне з яких — подання звітності до НБУ.  Все, що ми робимо — повертаємо ваш дорогоцінний час, щоб ви могли працювати із задоволенням та вчасно повертатися додому. 

Замовити модуль можна прямо зараз на нашому сайті.