вгору

Транспортний податок – 2022

Нагадаємо нашим читачам, хто є платником транспортного податку, як його обчислити та сплатити у 2022 році.

Хто є платником транспортного податку в 2022 році?

Згідно з пп. 267.1.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до пп. 267.2.1 ПКУ є об’єктами оподаткування.

Що є об’єктом та базою оподаткування для транспортного податку?

Згідно з пп. 267.2.1 ПКУ об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2022 році –2437500 грн (6500 грн х375)).

Перелік автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком (їх марка, модель та рік випуску), розміщуються на сайті Мінекономіки щороку до 1 лютого звітного року. Переглянути Перелік можна за посиланням.

Яка ставка транспортного податку?

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування відповідно до пп. 267.2.1 ПКУ.

Обчислення податку

Платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування податкову декларацію з транспортного податку декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, декларація юридичною особою - платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Нарахування суми податку фізособам здійснює контролюючий орган за податковою адресою (місцем реєстрації) платника податку, зазначеною в реєстраційних документах на об’єкт оподаткування.

Строки сплати податку

Транспортний податок сплачується:

  • фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;
  • юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Нагадаємо нашим користувачам, що декларацію з транспортного податку зручно подавати у програмі M.E.Doc (ідентифікатор форми – J0303602).

Про граничні строки подання звітності та сплати податків у лютому 2022 року читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.