вгору

Трудові відносини в умовах бойових дій: запитання - відповіді

В умовах воєнного часу виникає багато запитань, пов’язаних зі зміною місця проживання працівника, руйнуванням підприємства тощо.

Держпраці відповіла на деякі актуальні запитання.

Як працівнику, який не звільнився з попереднього місця роботи через те, що підприємство зруйноване, влаштуватись на офіційну роботу?

Працівник, який залишив робоче місце у зв’язку із бойовими діями і не встиг звільнитися, може направити своєму роботодавцеві заяву про звільнення за допомогою засобів зв’язку (за можливості).

Якщо ж це не можливо, працівник може працевлаштуватися до іншого роботодавця за сумісництвом. Або ж, відповідно до п. 3-1 частини другої статті 16 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” повідомити страхувальника про визначення особою такого місця роботи як основного згідно з поданою нею заявою (до її відкликання).

Чи може працівник, якій працює дистанційно, виконувати свої трудові обов’язки за кордоном?

Відповідно до ч. першої ст. 60-2 Кодексу законів про працю України дистанційна робота – це форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією власника або уповноваженого ним органу, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

При цьому законодавство не містить заборони виконання такої дистанційної роботи за кордоном. Тому відповідно у випадку, коли працівник у зв’язку з небезпекою для життя і здоров’я під час дії воєнного стану виїхав за межі країни і має технічну можливість виконання трудових функцій дистанційно з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, йому здійснюється виплата заробітної плати відповідно до умов, встановлених у трудовому договорі, за фактично виконану роботу (відпрацьований час).

У табелі обліку відображається фактично відпрацьований працівником час.

Що робити з працівниками, які залишили місце проживання і переїхали в іншу область або за кордон?

Якщо специфіка виконання роботи передбачає можливість її здійснення віддалено, за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, роботодавцю доцільно прийняти рішення про переведення працівника на дистанційну роботу.

Якщо такої можливості немає – працівнику можуть бути надані відпустки, в тому числі і без збереження заробітної плати.

У разі, якщо роботодавець не здійснює діяльність у зв’язку із воєнними діями – всім працівникам, незалежно від місця їх знаходження, встановлюється простій.

Якщо простій не оголошувався, місце знаходження працівника невідоме, трудові обов’язки він не виконує – доцільно обліковувати його відсутність, як відсутність з нез’ясованих причин. Але така відсутність не може бути підставою для звільнення працівника за прогул.

Відповіді на запитання розміщено на сайті Управління Держпраці у Полтавській області.