вгору

Трудові відносини з неповнолітніми: особливості

Неповнолітні особи (від 14 до 18 років) у трудових правовідносинах мають ті самі права, що й повнолітні. Водночас вони користуються низкою суттєвих пільг щодо охорони праці, робочого часу, відпусток і деяких інших умов праці. 

Підлітки не можуть працювати у небезпечних і шкідливих умовах, під землею, та інших роботах із Переліку важких робіт і робіт зі шкідливими і небезпечними умовами праці. Їх не можна залучати до нічних (з 22:00 до 6:00), понаднормових робіт і робіт у вихідні дні. 

Працівники до 18 років також не можуть переміщувати та підіймати речі вагою більше граничних норм. Крім того, вантажна робота обмежується за часом – не більше 1/3 робочого часу. Іншими словами, якщо працівник працює 7 годин на день, то вантажна робота не повинна тривати більше 2,3 години. 

Перш за все, трудовий договір із неповнолітнім працівником укладайте лише у письмовій формі. 

Важливо! Податківці інформують, що у неповнолітнього працівника не повинно бути медичних протипоказань. Тому він повинен пройти медобстеження і надати довідку. Такий профогляд має стати щорічною традицією – допоки працівнику не виповниться 21 рік. 

Щодо тривалості робочого часу 

Для неповнолітніх передбачена скорочена тривалість робочого часу. Це визначено п. 1 ч. першої ст. 51 Кодексу законів про працю України­­­ (далі – КЗпП).  

Так, для учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул, а також для неповнолітніх віком від 15 до 16 років тривалість робочого часу становить 24 години на тиждень. Неповнолітні віком від 16 до 18 років мають відпрацювати за тиждень (норма) 36 годин. 

Будьте уважні! Якщо учні працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, норма тривалості робочого часу не може перевищувати ½ максимальної тривалості робочого часу. 

Щодо оплати праці 

Скорочення робочого часу жодним чином не впливає на заробітну плату неповнолітніх. Так, за чинним законодавством, заробітна плата працівникам молодше 18 років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи (ст. 194 КЗпП): 

Таблиця 

заробітня плата, оплата роботи неповнолітніх 

Щорічна відпустка неповнолітніх 

Для осіб віком до 18 років встановлена тривалість щорічної основної відпустки – 31 календарний день. При цьому, вони можуть піти у відпустку у зручний для себе час. Це передбачено КЗпП (ч. друга ст. 75, ч. перша ст. 195), та Законом України «Про відпустки» (ч. восьма ст. 6, ч. чотирнадцята ст. 10). 

Крім того, зважте на те, що неповнолітній працівник може піти у щорічну відпустку у перший рік роботи до настання шестимісячного строку безперервної роботи на цьому підприємстві чи установі (ч. 2 ст. 195 КЗпП, ч. 7 ст. 10 Закону України «Про відпустки"

Важливо! Ненадання щорічної відпустки особам віком до 18 років протягом робочого року забороняється.