вгору

У ВРУ пропонують збільшити розмір участі у благодійній діяльності

У ВРУ зареєстровано законопроект “Про внесення зміни до розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України щодо стимулювання надання благодійної допомоги на користь неприбуткових організацій” від 03.04.2023 р. № 9177 (далі - законопроект).

Законопроект розроблено з метою стимулювання благодійної діяльності платників податку на прибуток підприємств на користь неприбуткових організацій в умовах воєнного стану.

Законопроектом передбачено установити, що за податкові періоди 2023 року та до кінця календарного року, у якому відбудеться припинення або скасування воєнного стану на території України, норми абз. першого пп. 140.5.9 Податкового кодексу України застосовуються у такій редакції: 

“140.5.9. на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг (крім неприбуткової організації, яка є об’єднанням страховиків, якщо участь страховика у такому об’єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону, та неприбуткових організацій, до яких застосовуються положення пп. 140.5.14 ПКУ), у розмірі, що перевищує 10% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.”

На сьогоднішній день можливість участі у благодійній діяльності платників податку на прибуток підприємств обмежена розміром 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, адже у разі перевищення вказаного обмеження платник податку повинен збільшувати свій фінансовий результат до оподаткування.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня наступного за його опублікуванням.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.