вгору

Україна готується до складання фінзвітності на основі XBRL у 2021 році

На офіційному сайті XBRL International оприлюднені привітання з приводу підготовки переходу України до складання фінзвітності на основі XBRL

Починаючи з 2021 року всі підприємства, що становлять суспільний інтерес згідно із Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» 16.07.1999 р. № 996-XIV (далі – Закон №996), у тому числі суб’єкти фінансової галузі, включаючи банки і небанківські фінансові установи (страхові компанії, кредитні спілки, ломбарди, інші фінансові компанії), використовуватимуть XBRL для складання щоквартальної та річної фінансової звітності.

Так, НБУ здійснює реформування фінансової звітності банків та небанківських фінансових установ за підтримки Європейського Союзу, зокрема проєкту “Впровадження практики ЄС з бухгалтерського обліку, фінансової звітності та аудиту в Україні” (проєкт EU-FAAR).

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) створила новий портал подання звітності – Систему фінансової звітності (СФЗ), який збиратиме дані у форматі iXBRL.

На сьогодні користувачі реєструються у СФЗ і готуються подати свої перші звіти. Цікавою особливістю нового формату звітності з точки зору забезпечення якості є те, що він включатиме аудиторський висновок як частину документа iXBRL, що вимагає застосування електронних підписів.

На думку наших міжнародних партнерів, перехід України на звітування у форматі XBRL обіцяє великі переваги з точки зору покращення прозорості ринку, допоможе Україні відповідати європейським стандартам розкриття інформації та сприяти торгівлі та співпраці з ЄС. 

Нагадаємо нашим читачам, що M.E.Doc завжди піклується про своїх користувачів і для цього реалізує всі важливі новації законодавства.

M.E.Doc першим в Україні реалізував у своїй програмі можливість подавати звіти у форматі iXBRL. Для цього було створено модуль Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL). Модуль надає можливість формувати фінзвітність за МСФЗ на основі таксономії разом із звітом аудитора в єдиному електронному форматі iXBRL.

Крім того, ми допомагаємо компаніям підготувати своїх фахівців до роботи із цим форматом. Проводимо навчання по роботі у модулі Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL). У Блозі бухгалтера ми створили розділ МСФЗ (iXBRL), у якому розміщуємо всі важливі новини щодо звітування у новому форматі, а також інструкції щодо роботи з модулем Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL).