вгору

Урядом внесено зміни до Постанови щодо застосування РРО/ПРРО: що змінилось?

24.12.2021

Кабмін своєю Постановою від 23 грудня 2021 р. № 1359 вніс зміни до Постанови КМУ від 23.08.2000 р. № 1336 “Про забезпечення реалізації ст. 10 Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”.

Які зміни впроваджуються?

РРО/ПРРО можуть не застосовувати ФОП-єдинники, які здійснюють свою діяльність у сфері роздрібної торгівлі товарами на території села (крім підакцизних).

Для таких ФОП встановлено граничний розмір річного доходу у розмірі 167 мінімальних заробітних плат (з 01.01.2022 року це сума - 1 085 500 грн.) на один такий пункт продажу товарів.

Зверніть увагу! У разі перевищення граничного обсягу доходу такі ФОП зобов’язані будуть використовувати РРО/ПРРО.

Крім того, такі ФОП зобов’язані вести книгу обліку розрахункових операцій та розрахункову книгу, які в обов’язковому порядку повинні бути зареєстровані в ДПС.

Постановою №1359 встановлені виключення щодо невикористання РРО/ПРРО за наявності хоча б однієї з таких умов:

  • така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;
  • такими фізичними особами - підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема через Інтернет;
  • сільськими радами та радами ОТГ прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села РРО/ПРРО.

Крім того, змінами виключено такі види діяльності з переліку форм та умов діяльності, що можна здійснювати без РРО/ПРРО:

  • надання побутових послуг з хімічного чищення;
  • страхування майнових та особистих ризиків фізичних осіб, яке проводиться страховими   агентами за межами приміщення страховика, крім обов'язкового            страхування цивільної відповідальності власників  транспортних  засобів  за додатковими договорами  ("Зелена  Картка");
  • організація   прийому   та  обслуговування  туристів  в Україні,  розрахунки  за які проводяться у безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток,  платіжних чеків), а також надання туристичних та екскурсійних послуг за умови проведення розрахунків за  межами  стаціонарних  приміщень   суб'єктів   туристичної   та екскурсійної діяльності.

Всі ці зміни набувають чинності з 01.01.2022 року. Однак зазначимо, що на момент написання матеріалу, прийняті КМУ зміни не внесені до Постанови № 1336.

Нагадаємо, що з 1 січня 2022 року ФОП-єдинники 2-4 груп незалежно від видів діяльності та обсягу доходів повинні будуть застосовувати РРО та ПРРО при здійсненні розрахункових операцій на загальних підставах.

Про застосування РРО/ПРРО ФОПами у 2022 році, про те, що ВРУ не відтермінувала застосування РРО/ПРРО та про прийняття Закону № 1914, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.