вгору

Увага! Оновлено форму та Порядок заповнення Звіту у розрізі країн МГК

Нагадуємо, 15.02.2024 р. набрав чинності наказ Мінфіну від 21.12.2023 р. № 709 (далі – Наказ № 709), зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 12.01.2024 р. № 12. 

Зміни внесені з метою його приведення у відповідність до положень Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки» від 20.03.2023 р. № 2970-IX. 

Про це ми повідомляли тут. 

Серед основних змін до Порядку заповнення Звіту у розрізі країн МГК: 

  • внесено уточнення щодо інформації про балансову вартість матеріальних активів (інших, ніж грошові кошти або грошові еквіваленти, нематеріальні активи, фінансові активи) постійних представництв (повідомляється у складі відомостей про ту юрисдикцію (державу, територію), в якій знаходиться таке постійне представництво); 
  • зазначено необхідність повторення розд. II «Перелік учасників міжнародної групи компаній в розрізі кожної юрисдикції (держави, території)» Звіту у розрізі країн МГК відповідно до кількості учасників МГК щодо кожного такого учасника, який є податковим резидентом або підлягає оподаткуванню як постійне представництво у відповідній юрисдикції (державі, території), включаючи платника податків, який подає Звіт у розрізі країн МГК. 

Зміни до форми Звіту у розрізі країн МГК такі: 

  • графа 1.3 «Код типу повідомлення» – виключена; 
  • графа 8 «Код звітного статусу учасника МГК» – з’явилася можливість вибору нового коду CBC703, який визначає відповідний статус платника податків та зазначається у випадках: 
  • подання Звіту у розрізі країн МГК від такої МГК не вимагається (відповідно до законодавства материнської компанії МГК); 
  • між Україною та відповідною іноземною юрисдикцією податкового резидентства материнської компанії МГК є чинний міжнародний договір, що містить положення про обмін інформацією для податкових цілей, але не набрала чинності відповідна угода QCAA станом на дату закінчення фінансового року, за який має бути поданий Звіт у розрізі країн МГК; 
  • між Україною та відповідною іноземною юрисдикцією податкового резидентства материнської компанії МГК є чинний міжнародний договір, що містить положення про обмін інформацією для податкових цілей, але наявні факти системного невиконання відповідної угоди QCAA; 
  • графа 22 «Код статусу учасника у міжнародній групі компаній» – з’явилася можливість не заповнювати цю графу, якщо статус учасника МГК не підпадає під жодне із значень; 
  • графи 26 − 29.2 дані щодо адрес учасника МГК у фіксованій та довільній формах – можуть повторюватися залежно від кількості типів адрес учасників МГК; 
  • графа 30 «Відомості про тип (типи) економічної діяльності» – уточнено можливість обов’язкового відображення одного або декількох кодів СВС501-СBC. 

У графах 11, 11.1, 23, 23.1, 24.1, 24.2, 25.1, 25.3, 27, 31.3, примітках 2, 3, розд. І, ІІ слова «державі (території)» у всіх відмінках і числах замінені словами «юрисдикції (державі, території)». 

Отже, Звіти у розрізі країн за 2022 фінансовий рік (який закінчується у період з 01.01.2022 р. до 31.12.2022 р.), подані платниками податків до набрання чинності Наказом № 709 та запровадження можливостей надання Звіту у розрізі країн за оновленою формою, вважаються дійсними. 

До відома! Доопрацьовану ХML-схему Звіту у розрізі країн МГК та її опис (J1800202, J1820102, J1820102 з приміткою «для розробниківоприлюднено на вебпорталі ДПСУ. 

Податківці також зауважили, що впровадження електронних форматів для надання Звіту у розрізі країн МГК за оновленою формою буде здійснено після доопрацювання програмного забезпечення. 

Нагадуємо, що граничний строк першого подання Звітів у розрізі країн МГК (Звіт CbC) материнськими компаніями був 01.01.2024 р.