вгору

Відображення у фіскальних касових чеках РРО/ПРРО реквізитів марок акцизного податку

21.11.2022

Нагадуємо нашим читачам, наказом Мінфіну «Про затвердження Змін до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів» від 08.06.2021 р. № 329 внесено зміни до форми фіскального касового чека (далі - ФКЧ) на товари (послуги) та ФКЧ видачі коштів і доповнено їх новим обов’язковим реквізитом – «цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої».

З 01.01.2022 р. у суб’єктів господарювання, що здійснюють роздрібний продаж алкогольних напоїв, які відповідно до діючого законодавства підлягають маркуванню марками акцизного податку, з’явився обов’язок відображати у ФКЧ цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер) (рис. 1). Про це ми неодноразово повідомляли у своїх матеріалах, зокрема, тут і тут.

Рис. 1

Так, у ході здійснення податкового контролю (під час проведення фактичних перевірок) підрозділами податкового аудиту ДПС за результатами аналізу розрахункових документів, створених РРО/ програмними РРО (у т. ч. за даними, що надходять до СОД РРО), почастішали випадки невідображення суб’єктами господарювання обов’язкового реквізиту – цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої у відповідній графі розрахункового документа (рядок 9).

Відсутність реквізитів марок акцизного податку у ФКЧ, які формуються РРО та ПРРО, при продажу алкогольних напоїв призводить до створення суб’єктами господарювання невідповідних розрахункових документів. За це до таких платників податків можуть бути застосовані фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР, у таких розмірах:

  • 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;
  • 150% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

https://lh6.googleusercontent.com/8faY_EHwZpIedlTFgT9cwIcofU4FDMp97ydrKa-SKZSkwhRdswUD6jXMU6zgkB6VP2c8mCFvVdUKZn_UHmTpcmGmoROPziq4yyRN_ZCXlxuZemBDvOyeX3YZqVduBiaXhQXNe7pE0hEELXKSr3t8PyOxHGnJkmnuARLVtyKVEY_Twl-DGslBm-rc_Imssw ДПСУ вкотре звертає увагу платників податків на необхідності відображення в чеках РРО/ПРРО усіх обов’язкових реквізитів, у т. ч. числі реквізитів марок акцизного податку (серії та номеру) при продажу алкогольних напоїв.

Про це інформує ДПСУ.

Про те, чи обов’язково видавати розрахунковий документ за наявності QR-коду, читайте на сайті Cashalot, а також на нашому Telegram-каналі.