вгору

Цифрове значення штрих-коду акцизної марки: коли обов’язкове у фіскальному чеку?

04.01.2022

Фіскальний касовий чек на товари (послуги) – це розрахунковий документ/електронний розрахунковий документ, створений у паперовій та/або електронній формі (електронний розрахунковий документ), реєстратором розрахункових операцій (РРО) або програмним реєстратором розрахункових операцій (програмний РРО) при проведенні розрахунків за продані товари (надані послуги). Це визначено п. 1 розд. II Положення про форму та зміст розрахункових документів/ електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13 (далі – Положення № 13).

Нагадуємо нашим читачам, що наказом Мінфіну від 08.06.2021 р. № 329, який набрав чинності з 01.07.2021 р., було внесено зміни, зокрема, до форми фіскального касового чека на товари (послуги) і доповнено його новим реквізитом – «цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої», який зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством у рядку 9 розрахункового документа (чека РРО/ПРРО).

Водночас Законом України від 30.11.2021 р. № 1914-ІХ з 01.01.2022 р. набирають чинності зміни до п. 11 ст. 3 розділу ІІ Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 1914). Про прийняття цього Закону ми повідомляли тут.

Згідно зі змінами суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані:

- проводити розрахункові операції через РРО та/або через ПРРО для підакцизних товарів з використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості, а також із зазначенням цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями.

Отже, ДПС України наголошує на необхідності з 01.01.2022 р. дотримання суб’єктами господарювання вимог п. 11 ст. 3 розд. ІІ Закону № 265, зокрема, в частині відображення (при роздрібній торгівлі алкогольними напоями) в розрахункових документам (чеках РРО/ ПРРО) такого реквізиту як цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер).

До відома! У ПРРО Сashalot вже реалізована функція введення значення штрих-коду марки акцизного податку на алкогольні напої при додаванні товару у чек. Інструкцію касира щодо штрих-коду акцизної марки і товару читайте тут.

Ви ще не з нами? Радимо не зволікати тим, хто ще не придбав ПРРО, і звертатись до наших відділів продажу за телефонами: +380 44 344 07 44; +380 67 344 07 44.

Про QR-код у фіскальному касовому чеку та про те, як відображати у фіскальному чеку реквізити акцизної марки при продажу алкогольних коктейлів та алкоголю на розлив, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі Cashalot в ефірі.