вгору

Відповідальність за порушення термінів розрахунків у сфері ЗЕД

НБУ має право встановлювати

  • граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів; 
  • винятки та (або) особливості запровадження цього заходу захисту для окремих товарів та (або) галузей економіки за поданням Кабміном; 
  • граничні суми операцій з експорту та імпорту товарів, на які поширюються встановлені відповідно до Закону України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 р. № 2473-VIII (далі - Закон № 2437) граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів (ч. перша ст. 13 Закону № 2473).

Так, ч. третьою ст. 13 Закону № 2473 визначено, що у разі встановлення НБУ граничного строку розрахунків за операціями резидентів з імпорту товарів їх поставка має здійснюватися у строки, зазначені в договорах, але не пізніше встановленого Нацбанком України граничного строку розрахунків з дня здійснення авансового платежу (попередньої оплати).

Водночас, ч. п’ятою ст. 13 Закону № 2473 встановлено, що порушення резидентами строку розрахунків тягне за собою нарахування пені за кожний день прострочення в розмірі 0,3% суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару) у національній валюті (у разі здійснення розрахунків за зовнішньоекономічним договором (контрактом) у національній валюті) або в іноземній валюті, перерахованій у національну валюту за курсом НБУ, встановленим на день виникнення заборгованості. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару). 

У разі порушення граничного строку розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів нарахування пені розпочинається з першого дня після закінчення такого строку та здійснюється за кожний день прострочення, включаючи день завершення валютного нагляду відповідно до п. 9 розд. ІІІ Інструкції про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, затвердженої постановою НБУ від 02.01.2019 р. № 7.

Крім тог, ДПСУ за результатами перевірки стягує у встановленому законом порядку з резидентів пеню, передбачену ч.п’ятою ст. 13 Закону № 2473 (ч. восьма ст. 13 Закону № 2473).

Водночас, Законом України від 12 травня 2022 року № 2260-ІХ, який набрав чинності 27 травня 2022 року, внесено зміни до ст. 16 Закону № 2473, зокрема, доповнено п. 13, а саме:

Отже, до резидентів, які під час проведення імпортних операцій з резидентами рф допустили порушення законодавчо-встановлених строків розрахунків за операціями з імпорту товарів, відповідальність, передбачена ч. п’ятою ст. 13 Закону № 2473, не застосовується з 27 травня 2022 року.

Про проінформували податківці ДПС у м. Києві.

Про те, які документи є підтвердженням експорту робіт, послуг у сфері ЗЕД, читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.