вгору

Відпустка і лікарняний – для ФОПа

Нагадуємо нашим користувачам, що платники єдиного податку 1–2 груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів. Це передбачено п. 295.5 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Платники єдиного податку 1 і 2 груп сплачують єдиний податок (далі – ЄП) шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця (п. 295.1 ПКУ).

Такі платники ЄП можуть здійснити його сплату авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

Суми ЄП, сплачені відповідно до абзацу другого п. 295.1 і п. 295.5 ПКУ, підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку за заявою платника єдиного податку (п. 295.6 ПКУ).

 Тобто, якщо підприємець вже сплатив авансовий внесок за місяць, в якому він був на лікарняному, або планує бути у відпустці (наприклад, у разі сплати єдиного податку авансом за квартал), така сума, за його заявою, зараховується в рахунок майбутніх платежів з єдиного податку.

Відповідно до п. 295.2 ПКУ нарахування авансових внесків для платників-єдинників 1 і 2 груп здійснюється ДПС на підставі:

  • заяви такого платника ЄП щодо розміру обраної ставки єдиного податку;
  • заяви щодо періоду щорічної відпустки (див. Зразок 1);
  • заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності (див. Зразок 2).

До відома! Інформація про період щорічної відпустки і терміни тимчасової втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі (пп. 298.3.2 ПКУ).

Важливо! З метою уникнення порушення термінів сплати авансових платежів рекомендовано подавати до ДПС заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки.

Зверніть увагу на декілька важливих моментів:

1. Нормами ПКУ не передбачено розірвання строків відпустки.

2. Якщо тривалість відпустки є меншою одного календарного місяця, то підстави для звільнення від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця відсутні.

3. Якщо підприємець в обраний ним період відпустки (вказаний у заяві) хворів і така хвороба тривала 30 і більше календарних днів – він має право відкликати заяву. Але при цьому потрібно встигнути до початку відпустки.

4. Якщо платник єдиного податку хворів 30 і більше календарних днів та при цьому хвороба розпочалась до 20 числа місяця та закінчилась у наступному(их) місяці(ях), то такий платник звільняється від сплати єдиного податку лише за календарний(і) місяць(і) (в якому(их) почав хворіти (хворів)), а за наступний календарний місяць, в якому відповідно до листка непрацездатності хвороба закінчилась, сплачує єдиний податок відповідно до норм ПКУ.

5.  На період відпустки чи лікарняного повинна бути припинена діяльність та відсутній дохід. Якщо на поточний рахунок в період відпустки чи лікарняного надійдуть грошові кошти, у ФОП має бути документальне підтвердження того, що це кошти за товари (послуги), поставлені до початку відпустки чи лікарняного, або ж раніше був укладений договір, який передбачає перерахування передоплати.

6. На час відпустки платники єдиного податку не звільняються від сплати інших податкових платежів і подання звітності.

Інформаційна пам’ятка щодо звільнення від сплати єдиного податку на час відпустки та лікарняного

Подія

Хто має право

Умови

Термін звільнення

Що слід зробити

Відпустка

Платники єдиного податку 1 і 2 груп

- відсутність найманих осіб;

- тривалість відпустки – 1 календарний місяць;

- це перша відпустка в поточному календарному році;

- припинення діяльності на період відпустки;

- відсутність доходу на період відпустки.

протягом 1 календарного місяця на рік

Подати заяву у довільній формі, бажано до початку відпустки.

Лікарняний

Платники єдиного податку 1 і 2 груп

- відсутність найманих осіб;

- тривалість лікарняного від 30 і більше календарних днів;

- наявність листка (-ів) непрацездатності;

- припинення діяльності на період лікарняного;

- відсутність доходу на період лікарняного.

протягом 1 календарного місяця на рік

Подати заяву у довільній формі з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності

Про це нагадали податківці.

Чи можуть єдинники 1-2 груп не сплачувати єдиний податок під час карантину – читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформерпрограми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.