вгору

Вимоги щодо реєстрації нерезидентів платниками податку на прибуток з 01.01.2021 року

ДПСУ в Інформаційному листі №19 надала роз’яснення, зокрема, про вимоги щодо реєстрації нерезидентів платниками податків з 1 січня 2021 року.

Нагадаємо, Законами від 16.01.2020 року № 466-IX та від 17.12.2020 року № 1117-ІХ було внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), відповідно до яких:

1. Нерезидент зобов’язаний стати на облік у контролюючому органі за місцезнаходженням свого постійного представництва до початку своєї господарської діяльності через таке представництво у порядку, встановленому Мінфіном.

2. Нерезиденти (іноземні компанії, організації), які станом на 1 січня 2020 року не перебувають на обліку в контролюючих органах, і при цьому здійснюють господарську діяльність на території України; та/або належно акредитували (зареєстрували, легалізували) на території України відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, зобов’язані протягом трьох місяців з дати набрання чинності змінами подати до контролюючих органів документи для взяття їх на облік у порядку, встановленому п. 64.5 ПКУ.

3. Починаючи з 1 січня 2021 року, платниками податку на прибуток визнаються нерезиденти, які здійснюють господарську діяльність на території України через постійне представництво та/або отримують доходи з джерелом походження з України, та інші нерезиденти, на яких покладено обов’язок сплачувати цей податок у порядку, встановленому розд. ІІІ ПКУ.

4. Нерезидент, який розпочав господарську діяльність через своє постійне представництво до реєстрації в контролюючому органі, вважається таким, що ухиляється від оподаткування, а одержані ним прибутки вважаються прихованими від оподаткування.

Таким чином, іноземні компанії (організації), постійні представництва яких перебувають на обліку в якості платників податку на прибуток підприємств, зобов’язані протягом трьох місяців (з 1 січня 2021 року до 31 березня 2021 року включно) подати до контролюючих органів документи для взяття їх самих (нерезидентів) на облік в якості платника податку на прибуток. Після взяття на облік нерезидент включається до реєстру платників податків - нерезидентів з установленням ознаки платника податку на прибуток.

Цей порядок стосується обох випадків визнання постійних представництв нерезидентів в Україні для цілей податку на прибуток:

- тих, що акредитовані (зареєстровані, легалізовані) як відокремлені підрозділи нерезидентів на території України, через які нерезидент здійснює діяльність, що відповідає податковому визначенню постійного представництва відповідно до пп. 14.1.193 ПКУ;

- тих, що виникають (створюються) в Україні відповідно до пп. 14.1.193 ПКУ внаслідок господарської діяльності нерезидента, але не підлягають акредитації (реєстрації, легалізації) відповідно до законодавства.

Так само документи для взяття на облік податковими органами має подати у зазначений термін і та іноземна компанія (організація), постійне представництво якої вже акредитоване (зареєстроване, легалізоване) як відокремлений підрозділ нерезидента на території України, але станом на 31 грудня 2020 року не було зареєстроване як платник податку на прибуток через невідповідність п. 14.1 ПКУ. У такому випадку за фактом одержання документів про «перереєстрацію» відбудеться реєстрація нерезидента в якості платника податків в Україні (в загальному розумінні цього терміну).

Зверніть увагу, що взяття на облік не відбудеться автоматично, а лише після того, як органи ДПС отримають відповідні документи від нерезидента.

Як будуть контролювати дотримання вимог щодо взяття на облік іноземної компанії?

Перевірки щодо нерезидентів (іноземних компаній, організацій), які здійснюють господарську діяльність на території України та які повинні були стати на облік, але не виконали такі вимоги, можуть бути призначені з 1 липня 2021 року.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформерпрограми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.