вгору

Виплата негрошових доходів: що в ф. № 4ДФ?

Наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4 затверджені форма Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Порядок). 

Згідно з п. 4 розд. IV до Порядку у розд. І «Персоніфіковані дані про суми нарахованого (виплаченого) на користь фізичних осіб доходу та нарахованих (перерахованих) до бюджету податку на доходи фізичних осіб та військового збору» додатка 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі – розд. І додатка № 4ДФ) до Розрахунку, зокрема, передбачений рядок 06, де: 

  • у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний період місяць) дохід, який нарахований фізособі відповідно до ознаки доходу, наведеній у розд. 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» (додаток 2 до Порядку). 

У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов’язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні. 

Нарахований дохід відображається повністю, без вирахування ПДФО, страхових внесків до Накопичувального фонду, у випадках, передбачених законом, – обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок зарплати працівника, суми податкової соціальної пільги за її наявності та військового збору (у періоді його справляння); 

  • у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом. 

Заробітна плата, що виплачується у встановлені терміни в наступному місяці, має бути відображена в розд. І додатка № 4ДФ до Розрахунку за той період, у який входить попередній місяць, за який зарплату було нараховано. Наприклад, у розд. І додатка № 4ДФ до Розрахунку за січень відображається зарплата, яка нарахована у січні та виплачена в лютому, за лютий (нарахована у лютому та виплачена в березні), за березень (нарахована в березні та виплачена у квітні). 

Згідно з п. 164.5 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з ПКУ, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою: 

К = 100 ÷ (100 – Сп), де 

К – коефіцієнт; 

Сп – ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування. 

До наведеної формули застосовується ставка ПДФО 18% (тобто, коефіцієнт 1,21951). 

Отже, податковий агент у графах 3а «Сума нарахованого доходу» та 3 «Сума виплаченого доходу» рядка 06 розд. І додатка № 4ДФ до Розрахунку відображає суми наданих платнику податку доходів у негрошовій формі, з урахуванням коефіцієнта, передбаченого п. 164.5 ПКУ (рис. 1). 

Рис. 1 

За умовами прикладу, платнику податку надано негрошових доходів на суму 10000 грн. У ф. № 4ДФ відображаємо їх із урахуванням коефицієнта 1,21951. ПДФО обчислюємо із суми з урахуванням коефіцієнта, а військовий збір – без урахування коефіцієнта (тобто, з 10000 грн). 

Нагадуємо, що підвищуючий коефіцієнт до доходів у негрошовій формі для розрахунку військового збору не застосовується. Докладніше – тут.