вгору

Виплата зарплати без перевірки сум ЄСВ: у які строки ДПС надає відповідну довідку?

Нагадуємо нашим читачам, що наказом Мінфіну від 16.09.2022 р. № 291 затверджено Порядок прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати (надалі – Порядок № 291). Про затвердження цього Порядку ми повідомляли тут.

Форма Довідки про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску визначена Додатком 2 до Порядку № 291.

Платникам ЄСВ, які звертаються до контролюючих органів за погодженням довідки-розрахунку, у якій сума перерахування єдиного внеску менша ніж 22% суми коштів для виплати зарплати, у зв’язку із застосуванням максимальної величини бази нарахування ЄСВ, та які протягом 12 календарних місяців, що передують даті звернення до контролюючого органу за видачею довідки не допустили порушень законодавства про нарахування та сплату ЄСВ, за рішенням керівника контролюючого органу або уповноваженої ним особи надається довідка про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску (в електронній або паперовій формі).

Строк дії довідки, що надається платнику ЄСВ для пред’явлення обслуговуючому надавачу платіжних послуг, не повинен перевищувати 12 календарних місяців, починаючи з місяця видачі довідки включно (п. 6 Порядку № 291).

Довідка надається контролюючим органом у термін, визначений ст. 20 Закону України «Про звернення громадян» від 02.10.1996 р. № 393/96-ВР, – не пізніше 15 днів від дня отримання звернення.

У разі виявлення контролюючим органом порушення законодавства про нарахування та сплату ЄСВ платником, якому видана довідка про видачу коштів для виплати зарплати без перевірки сум сплати єдиного внеску, зазначена довідка відкликається контролюючим органом до закінчення строку її дії шляхом направлення повідомлення за формою згідно з додатком 3 Порядку № 291 платнику єдиного внеску та обслуговуючому надавачу платіжних послуг, відповідно до абз. 3 п. 6 Порядку № 291.

Про це інформує Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.