вгору

Новий порядок прийняття банками розрахункових документів на виплату зарплати

16.09.2022 р. Мінфін затвердив наказ № 291 «Про затвердження Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати» (далі – Порядок). Стосується він перевірки банками ЄСВ при виплаті заробітної плати. Про проект цього Порядку ми повідомляли тут.

Цей Порядок регулює механізм прийняття надавачами платіжних послуг грошових чеків та платіжних інструкцій на видачу (перерахування) коштів для виплати зарплати, на які нараховується ЄСВ. У п. 2 цього Порядку визначено, на яких суб’єктів господарювання не розповсюджується його дія. Зокрема, це резиденти Дія Сіті в розумінні положень Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

Які умови для отримання виплат на зарплату у банку?

За цим Порядком обслуговуючі надавачі платіжних послуг приймають від платників ЄСВ грошові чеки та платіжні інструкції на видачу (перерахування) коштів для виплати зарплати та здійснюють зазначені виплати за умови одночасного подання платником ЄСВ платіжних інструкцій про перерахування коштів для сплати сум ЄСВ, в яких платник в реквізиті «Призначення платежу» зазначив період, за який зарплата нарахована, або документів, що підтверджують фактичну сплату таких сум.

Для платника ЄСВ, який використовує єдиний рахунок, документом, що підтверджує фактичну сплату ЄСВ є підтвердження (квитанція) про позитивний результат обробки повідомлення про спрямування коштів з єдиного рахунку на небюджетний рахунок, а саме, за напрямом спрямування, що відповідає технологічному коду 71010000 (ЄСВ нарахований роботодавцями на суми зарплати, винагороди за договорами ЦПХ, допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами), яке містить інформацію про період, за який зарплата нарахована.

Суми ЄСВ, сплачені платіжними інструкціями або спрямовані з єдиного рахунку (за період, за який заробітна плата нарахована), повинні становити не менше ніж 22% суми коштів для виплати зарплати, зазначеної в грошових чеках, платіжних інструкціях на видачу (перерахування) коштів для виплати зарплати за цей період.

Якщо сплачена сума ЄСВ є меншою, ніж 22% суми коштів для виплати зарплати, обслуговуючі надавачі платіжних послуг приймають від платників ЄСВ грошові чеки та/або платіжні інструкції на видачу (перерахування) коштів для виплати зарплати разом з довідкою-розрахунком в електронній формі або оригіналом довідки-розрахунку у паперовій формі, погодженою з ДПС за місцем взяття на облік платника ЄСВ.

 Отже, Порядком врегульована можливість подання довідки-розрахунку в електронній формі, що не було передбачено раніше.

Довідка-розрахунок у паперовій формі складається платником ЄСВ у 3-х примірниках за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку.

Крім форми довідки-розрахунку, Порядком оновлено форми:

  • довідки про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску (додаток 2 у до Порядку);
  • повідомлення про відкликання довідки про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску (додаток 3 до Порядку).

Нагадаємо, що за старим Порядком (наказ Міндоходів і зборів України від 09.09.2013 р. № 453) існує вимога щодо сплати ЄСВ у розмірі не менше 1/3 суми коштів для виплати зарплати, що суперечить чинному, законодавчо встановленому розміру ЄСВ. Наразі банки контролюють сплату ЄСВ у сумі, що має становити не менш ніж 1/5 суми коштів для виплати зарплати.

Новий Порядок набере чинності з дня його офіційного опублікування. Це передбачено змінами до цього Порядку, затвердженому наказом Мінфіну від 06.10.2022 р. № 317.