вгору

Візитна картка для працівника: що з оподаткуванням?

Дохід з джерелом їх походження з України - будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у т. ч. від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), а також доходи у вигляді заробітної плати, інших виплат та винагород, виплачених відповідно до умов трудового та цивільно-правового договору. Таке визначення надано пп. «є» пп. 14.1.54 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Також ПКУ визначено, що додаткові блага - кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за договорами ЦПХ, укладеними з таким платником податку (пп. 14.1.47 ПКУ).

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий таким платником як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку (пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ).

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про рекламу» від 03.07.2004 року № 270/96–ВР реклама - це інформація про особу чи товар, розповсюджена в будь-якій формі та в будь-який спосіб і призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо таких особи чи товару.

! Якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума податку об’єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ПКУ. Тобто, із застосуванням натурального коефіцієнта.

Отже, візитні картки, виготовлені для працівників, на яких зазначені, зокрема, логотип, реквізити суб’єкта господарювання та особисті дані конкретного працівника, є додатковим благом, отриманим платником податків від роботодавця. Їх вартість включається до загального оподатковуваного місячного доходу та оподатковується ПДФО за ставкою 18%, встановленою п. 167.1 ПКУ.

Таке роз’яснення було надано на сайті ДПС у Львівській області.

Слід зазначити, що візитні картки, видані роботодавцем своїм працівникам, на яких зазначені, зокрема, логотип, реквізити такого роботодавця та особисті дані конкретного працівника, не є базою нарахування ЄСВ (ЗІР, категорія 201.03).

Однак, сума такого додаткового блага оподатковується військовим збором (1,5%), відповідно до вимог п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, який розраховується від суми додаткового блага без застосування коефіцієнта.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.