вгору

Внесено зміни до авансового звіту

Мінфін наказом від 09.05.2023 № 239 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 28 вересня 2015 року № 841» вніс зміни до форми авансового звіту  та порядку його складання. 

Так, до наказу Мінфіну від 28.09.2015 р. № 841 «Про затвердження форми Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та Порядку його складання», зокрема, внесено такі зміни:

  • заголовок викладено в такій редакції: «Про затвердження форми Звіту про використання коштів / електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт, та Порядку його складання»;
  • форму Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (далі – Звіт) викладено в новій редакції, що додається;
  • Порядок складання Звіту викладено в новій редакції.

Зокрема, згідно з п. 1 оновленого Порядку складання Звіту уточнено, що він подається з підстав, визначених пп. 170.9.4 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

У разі якщо під час відрядження або виконання окремих цивільно-правових дій фізична особа - платник податку (підзвітна особа) застосував платіжні інструменти, включаючи корпоративні (бізнесові) платіжні інструменти або особисті платіжні інструменти, чи їх реквізити для проведення розрахунків у безготівковій формі та/або для отримання готівки в межах суми добових витрат та за відсутності оподатковуваного доходу, Звіт не складається і не подається.

Відповідно до п. 2 нового Порядку звіт складається і подається до закінчення місяця, наступного за місяцем, у якому платник податку: 

1) завершує таке відрядження;

2) завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок особи, яка видала кошти / електронні гроші під звіт.

Якщо під час відрядження чи виконання окремих цивільно-правових дій платник податку застосував для проведення розрахунків платіжний інструмент, включаючи корпоративний (бізнесовий) платіжний інструмент або особистий платіжний інструмент, чи його реквізити, списання коштів / електронних грошей за понесеними витратами здійснюється надавачем платіжних послуг пізніше дати, коли платник податку завершує таке відрядження або завершує виконання окремої цивільно-правової дії, строки, зазначені в абзаці першому цього пункту, продовжуються на один календарний місяць.

Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування (на час написання матеріалу не набрав чинності).