вгору

Внесено зміни до Порядку електронного адміністрування ПДВ

Кабмін постановою від 28.10.2020 р. № 1024 вніс зміни до Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569 (далі – Порядок № 569). Про проєкт цієї постанови ми повідомляли у матеріалі.

Основні зміни такі:

1. Здійснюється перерахунок суми (∑Накл) у звітному (податковому) періоді, у якому відбулося анулювання реєстрації платника ПДВ, яке скасоване (відмінене). Додано новий п. 7-1.

ДПС протягом 3-х робочих днів, що настають за днем внесення контролюючим органом до реєстру платників податку змін щодо скасування (відміни) анулювання реєстрації платника ПДВ за рішенням контролюючого органу або рішенням суду, яке набрало законної сили, здійснює перерахунок суми (∑Накл) такого платника.

Такий перерахунок здійснюється ДПС шляхом перерахунку суми (∑Накл) окремо за кожним її показником.

 Перерахунок суми (∑Накл) такого платника не здійснюється контролюючим органом, якщо:

  • на момент скасування рішення про анулювання реєстрації особа застосовує спрощену систему оподаткування, яка не передбачає сплату податку; або
  • повторна реєстрація (наступна за відміненою) платником податку такої особи є анульованою з підстав, передбачених п. 184.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

2. Змінено розрахунок показника ∑ПопРах (зміни до п. 9 Порядку № 569).

Зокрема, під час розрахунку показника ∑ПопРах також враховується сума коштів, вилучених контролюючим органом відповідно до ст. 95 ПКУ в рахунок погашення податкового боргу з податку за задекларованими до сплати податковими зобов’язаннями за періоди, починаючи з 1 липня 2015 р., визначеними платником податків у податковій декларації з податку або уточнюючому розрахунку.

3. Відкориговано норми щодо визначення показника ΣПеревищ.

Додано, що загальна сума перевищення (ΣПеревищ) визначається за кожний звітний (податковий) період наростаючим підсумком.

Крім того, доповнено, що платник ПДВ має право зареєструвати в порядку, визначеному абз. першим п. 9-1 Порядку № 569, не тільки податкові накладні, а й розрахунки коригування за звітні (податкові) періоди, в яких виникло перевищення податкових зобов’язань, зазначених платником податку у поданих податкових деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, над сумою ПДВ, що міститься в складених таким платником ПН/ РК до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН (ΣПеревищ).

4. Поповнення коштами електронного рахунку СЕА ПДВ – з будь-якого поточного рахунку.

Тобто, у разі недостатності коштів на електронному рахунку платника податку для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань, платник податку у строки, встановлені ПКУ для самостійної сплати податкових зобов’язань, перераховує на електронний рахунок необхідні кошти з поточного рахунку (раніше було – з власного поточного рахунку).

Якщо після анулювання реєстрації платника ПДВ залишок коштів на електронному рахунку недостатній для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань з ПДВ на підставі поданих ДПС податкових декларацій з податку ПДВ, остаточний розрахунок з бюджетом таким платником здійснюється з поточного рахунку (раніше було – з власного поточного рахунку) на електронний рахунок.

Читайте також на цю тему у Блозі бухгалтера, у розділі Інформер програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі:

Перереєстрація платника ПДВ у зв’язку із зміною адміністративного району: чи зміниться номер рахунку в СЕА ПДВ?

Чи можна поповнити готівкою заблокований рахунок ПДВ?