вгору

Врегулювання кредитних відносин в умовах воєнного стану: законопроєкт ВРУ

На сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання кредитних відносин в умовах воєнного та надзвичайного стану в Україні від 09.03.2022 р. № 7131 (далі - законопроєкт № 3171).

Так, законопроєктом пропонуються:

  • внести зміни до Цивільного кодексу України, доповнивши його статтею 1057-2 такого змісту: «Стаття 1057-2. Проценти за кредитним договором в умовах воєнного або надзвичайного стану в Україні 2 1. В умовах воєнного або надзвичайного стану в Україні проценти за кредитами, виданими на території України банками та іншими фінансовими установами фізичним та юридичним особам (в тому числі на умовах комерційного кредиту), не нараховуються.»;
  • доповнити ст. 20 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» новою частиною такого змісту: «4. В умовах воєнного стану в Україні проценти за кредитами, виданими на території України банками та іншими фінансовими установами фізичним та юридичним особам (в тому числі на умовах комерційного кредиту), не нараховуються.»;
  • доповнити ст. 22 Закону України «Про правовий режим надзвичайного стану» доповнити новою частиною: «В умовах надзвичайного стану в Україні проценти за кредитами, виданими на території України банками та іншими фінансовими установами фізичним та юридичним особам (в тому числі на умовах комерційного кредиту), не нараховуються.». 

Набрання чинності законопроєктом передбачається з 24.02.2022 року (дня запровадження воєнного стану в Україні).

Про кредитні канікули, дозволені НБУ, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.