вгору

ВРУ пропонує запровадити щомісячний внесок на підтримку працевлаштування осіб з інвалідністю: законопроект № 5344-д

У ВРУ зареєстровано законопроект “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю” від 18.11.2022 р. № 5344-д (далі - законопроект № 5344-д), яким пропонується створити сприятливі умови для працевлаштування осіб з інвалідністю.

Законопроектом №5344-д пропонується:

  • запровадження сплати цільового внеску замість адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу працевлаштування; 

Внесок передбачається у меншому розмірі, порівняно із розміром адміністративно-господарських санкцій, але обов’язок із його сплати встановлюється для усіх категорій роботодавців як приватного, так і публічного сектору.

  • розширити категорії підприємств, які можуть користуватися фінансовою підтримкою для забезпечення працевлаштування осіб з інвалідністю шляхом створення підприємств трудової інтеграції та підприємств захищеного працевлаштування; 

Передбачається, що статус підприємства трудової інтеграції може набути будь який суб’єкт господарювання за умови відповідності законодавчо визначеним критеріям. 

Законопроектом № 5344-д закріплюється можливість заснування підприємств захищеного працевлаштування, які матимуть на меті не отримання прибутку, а забезпечення працевлаштування осіб із важкими формами обмежень функціонування. 

Законопроектом № 5344-д встановлюється однакове законодавче зобов’язання з працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців приватного та публічного секторів

Крім того, з метою забезпечення фінансової спроможності держави здійснювати заходи сприяння працевлаштуванню осіб з інвалідністю передбачається створення спеціального фонду державного бюджету шляхом накопичення внесків роботодавців. Кошти спеціального фонду будуть цільово витрачатися виключно на реалізацію заходів із працевлаштування осіб з інвалідністю. Відповідальність роботодавця за нецільове використання коштів фонду соціального захисту осіб з інвалідністю встановлюється у подвійному розмірі від суми коштів, які були використані не за цільовим призначенням.

У разі прийняття цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування та вводиться в дію через рік з дня набрання ним чинності, але не раніше набрання чинності нормативно-правовими актами, розробка та прийняття яких передбачена цим Законом. 

Крім того, у період дії воєнного стану розмір внеску на підтримку працевлаштування осіб з інвалідність встановлюється на рівні 50% розміру, що визначений ст. 18-2 Закону України «Про основи соціальної захищеності України».

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі